Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Přijímáme do svého těla moc nebo málo mědi?

Publikováno: 13.04.2023     Autor: Slunew

Měď patří mezi kovy, někteří si představí měděný okap, někteří technické slitiny, postřiky na ochranu rostlin, někteří hrozbu pro náš organismus. Je tomu tak? máme se bát, že ji z prostředí a potravin přijímáme moc? Nebojte, nemusíme!


Měď je základní mikroživinou pro všechny živé organismy včetně člověka. Příliš mnoho nebo příliš málo mědi ve stravě může vést k zdravotním problémům. Měď je přirozeně přítomna v mnoha potravinách a do potravinového řetězce se dostává také v důsledku použití v organických i konvenčních pesticidech, krmivech a potravinářských přídatných látkách i jako živina v obohacených potravinách a potravinových doplňcích. A to je jeden z důvodů. proč EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) nechal přepočítat a odhadnout množství, které máme šanci takto získat a na základě výsledků analýzy odborníků došel k závěru, že kombinovaná expozice mědi ze všech zdrojů NEPŘEDSTAVUJE pro obyvatele EU ŽÁDNÉ zdravotní riziko.

Nadměrné zadržování mědi v těle může být v průběhu času pro člověka toxické, postižena jsou zejména játra. Vědecký výbor úřadu EFSA dospěl k závěru, že při příjmu do 5 mg denně se nepředpokládá zadržování mědi, a stanovil přijatelný denní příjem (bezpečnou úroveň) 0,07 miligramu na kilogram tělesné hmotnosti pro dospělou populaci. V návaznosti na to stanoví odborníci na výživu úřadu EFSA akceptovatelný příjem i pro mladší věkové skupiny.

Odborníci EFSA poprvé u této látky určili expozici ze všech dietárních i nedietárních zdrojů. K příjmu mědi významně přispívají přirozeně se vyskytující základní hladiny mědi v potravinách a složkách potravin a dlouhodobé používání měděného nádobí a měděných trubek. Přispění pesticidů, potravinářských a krmných aditiv nebo hnojiv je však zanedbatelné.

Kojenecká a pokračovací výživa se významně podílí na dietární expozici mědi u kojenců a batolat. Nepříznivé účinky expozice mědi u dětí se však neočekávají vzhledem k vyšším nárokům dětí na živiny potřebné pro růst.

V předchozím hodnocení se odborníci EFSA věnovali nedostatku mědi a adekvátnímu příjmu pro všechny věkové skupiny.

Vědecké práce:

 

Více informací:

 

Zdroj: EFSA

Nejnovější články

Sůl nad zlato

Přestože třeba nepatříte mezi ty, co hodně solí, ještě to neznamená, že…

Ořechová "másla"

Ořechová "másla" už nějakou dobu velmi oblíbená. Je to skutečně zdravá volba…

NutriScore pomocník nebo zlý pán?

Portugalsko zavedlo systém Nutri-Score jako národní dobrovolný systém značení…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?