Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Rajčata postrádající chuť – umělé dozrávání není příčinou

Publikováno: 03.09.2020     Autor: FÉR potravina

Rajčata bez chutě a vůně. Mnoho z nás má tuto skutečnost zažitou právě s rajčaty kupovanými. Tato nijaká chuť a absence vůně rajčat může být příčinou nevhodného skladování právě u vás doma.


Některá rajčata nemají téměř žádnou chuť ani vůni. Tato skutečnost se pojí především s těmi kupovanými. Ještě snad nikdy nikdo netvrdil, že by byla domácí rajčata bez chuti. Co je důvodem?

Asi víte, že chuť rajčat je ovlivněna především obsahem a poměrem cukrů, kyselin a aromatických látek, které vznikají intenzivním rozkladem hemicelulóz během zrání u tradičních odrůd. Tyto plody pak rychle měknou, ale mají zároveň intenzivnější a nejlepší chuť. 

V odrůdách, které jsou určené k dlouhodobému skladování a přepravě je tento proces rozkladu hemicelulózy téměř zablokován. jednak už primárně obsahují všech těchto látek méně. na druhou starnu se u nich ale zvyšuje množství lehce stravitelné vlákniny. Toto vše je pak důvod méně výrazné chuti.

V dnešní době stále panuje mýtus, že se odrůdy určené pro delší skladování a přepravu sklízejí ještě v zeleném stavu a následně se nechávájí uměle dozrávat. To se dělo v dobách dřívějších, kdy ještě neexistovaly skladovatelné odrůdy (LSL). 

Tipy na skladování rajčat

Po zakoupení rajčat z obchodu, není nevhodné je dávat přímo do lednice. Tento krok se negativně projeví na jejich chuti, vůni a konzistenci. V případě ještě ne zcela zralých kousků  je nechte dozrát; ideálně na světle a sluníčku při 20 °C.

Zdroj: bezpečnost potravinakademiekvality.cz

Nejnovější články

Sůl nad zlato

Přestože třeba nepatříte mezi ty, co hodně solí, ještě to neznamená, že…

Ořechová "másla"

Ořechová "másla" už nějakou dobu velmi oblíbená. Je to skutečně zdravá volba…

NutriScore pomocník nebo zlý pán?

Portugalsko zavedlo systém Nutri-Score jako národní dobrovolný systém značení…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?