Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Rozumíme etiketám?

Publikováno: 06.07.2023     Autor: upraveno dle Akademie kvality, SZIF

Češi se ale čím dál více také zajímají o původ potravin a už i studují informace uvedené na obalech.


Pro Čechy je kvalita potravin dlouhodobě jeden z klíčových faktorů, podle kterého se rozhodují při nákupu. Vyplývá to z výzkumu nákupního chování , ve kterém 92 % respondentů uvedlo, že se při výběru potravin zajímají o kvalitu. Jde jim především o to, aby jídlo bylo čerstvé, zralé, bez umělých náhražek a přídatných látek. 

Informace na etiketách podléhají přísné legislativě, která uvádí výrobcům řadu povinností. Díky tomu však spotřebitel může mít při koupi ucelené informace o potravinových výrobcích a může se tak informovaně rozhodovat.

Pro lepší orientaci přinášíme souhrn údajů, které musí etikety obsahovat:

– Název potraviny

Na obalu musí být označený zákonný název potraviny, který je definovaný právním předpisem. Musí obsahovat informace o fyzickém stavu potraviny nebo o zvláštní úpravě, kterou potraviny prošla (mražená, sušená). K tomu je možné dodat na obal i obchodní/popisný název výrobku.

– Množství

Čisté množství potravin se vyjadřuje v objemových a hmotnostních jednotkách.

– Složení potravin (seznam složek)

Seznam složek obsahuje všechny složky potraviny seřazené sestupně podle hmotnosti, stanovené v okamžiku jejich použití při výrobě potraviny. Patří sem i přídatné látky, které mohou být napsané pod svým názvem nebo E kódem s kategorií, do které patří (například emulgátor, sladidlo nebo zahušťovadlo).

– Trvanlivost

Zde je zapotřebí rozlišit dvě hlavní možnosti pro vyznačení data spotřeby:

  • Datum použitelnosti („Spotřebujte do“) se uvádí u potravin, které podléhají rychle zkáze a musí být rychle spotřebovány. Týká se to například mléčných výrobků, ryb, chlazené drůbeže, všech výrobků studené kuchyně atp.

  • Datum minimální trvanlivosti („Minimální trvanlivost“) se uvádí u potravin, které se rychle nekazí. Mohou to být například konzervy, sušenky, čokoláda, nápoje, těstoviny atp. Potraviny s prošlou dobou trvanlivosti je možné uvádět do oběhu, ale pouze pokud jsou zdravotně nezávadné, a musí být jasně označené a oddělené. Ale pozor, nikoliv slovy „sleva“ nebo „akce“.

– Alergeny

Alergeny musí být ve složení vždy odlišeny od ostatních složek (například typem písma nebo barvou pozadí). Pokud je alergen přímo zmíněn v názvu potraviny, například Mléčná rýže, kde je alergen mléko, nemusí být daná alergenní složka v seznamu zvýrazněná.

Celkem máme 14 druhů alergenů.

  • Obiloviny obsahující lepek; korýši; vejce; ryby; arašídy (podzemnice olejná); sója; mléko; skořápkové plody; celer; hořčice; sezam; oxid siřičitý a siřičitany; lupina; měkkýši.

– Původ výrobku

U potravin musí být vždy uveden název a adresa výrobce, balírny nebo dovozce pro možnou reklamaci nebo získání dodatečných informací o výrobku. U některých výrobků (maso, ovoce, zelenina) je závazné uvést i zemi nebo oblast původu. Toto je také závazné, pokud obal výrobku obsahuje vlajku, logo či prvky jiného státu, než odkud výrobek pochází.

– Výživové hodnoty

Tabulka nutričních hodnot nám říká, jak energeticky a nutričně bohatá je daná potravina. Energetická hodnota se uvádí v kilokaloriích (kcal) a v kilojoulech (kJ). Věděli jste, že referenční hodnota denního příjmu energie pro průměrného dospělého člověka je 2 000 kcal, což je 8 400 kJ? Důležité je ale sledovat také množství sacharidů, cukrů, bílkovin, tuku, nasycených mastných kyselin, vitaminů a soli.

  • Hodnoty jsou stanovené vždy na 100 g výrobku. Je tedy potřeba přepočítat si výrobky na svou porci.

– Loga kvality

Pokud výrobce či producent získá ocenění kvality, je povinen tato loga umístit na obal. Označují se tak potraviny, které jsou lokální, kvalitní a něčím výjimečné ve srovnání s ostatními potravinami.

Další označení, která musí nést jednotlivé etikety potravin:

– Podmínky uchování nebo podmínky použití
– Návod k použití
– Teplota skladování

Více informací k označování: Infografiky „Označování potravin

Zdroj: https://bezpecnostpotravin.cz/

převzato od: Akademie kvality, SZIF

Nejnovější články

Sůl nad zlato

Přestože třeba nepatříte mezi ty, co hodně solí, ještě to neznamená, že…

Ořechová "másla"

Ořechová "másla" už nějakou dobu velmi oblíbená. Je to skutečně zdravá volba…

NutriScore pomocník nebo zlý pán?

Portugalsko zavedlo systém Nutri-Score jako národní dobrovolný systém značení…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?