Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Zamítnuté zdravotní tvrzení.

Publikováno: 14.07.2023     Autor: FÉR potravina

Na obale potravin si výrobci rozhodně nemůžou psát, co chtějí, zejména pokud se jedná o zdravotní tvrzení! ty jsou schvalována na základě prokazatelných výsledků studií.


Jaký byl požadavek? V kategorii živina = BIOPOTRAVINA, přijmou tvrzení, že biopotraviny (nižší hladiny reziduí pesticidů než v konvenčních potravinách) přispívají k ochraně tělesných buněk a molekul (lipidů a DNA) před oxidačním poškozením. 

Na základě žádosti Kyperského mezinárodního institutu pro životní prostředí a veřejné zdraví, Kyperské technologické univerzity, podané podle čl. 14 odst. 1 písm. b) nařízení (ES) č. 1924/2006, byl EFSA (Evropský úřad pro bezpečost potravin) požádán, aby předložil stanovisko k vědeckému zdůvodnění zdravotního tvrzení týkajícího se biopotravin a jejich přínosu k ochraně tělesných buněk a molekul (lipidů a DNA) před oxidačním poškozením a jejichž cílovou populací jsou zdravé děti ve věku 3 až 15 let (otázka č. EFSA- Q-2021-00055). Tvrzení navrhované žadatelem bylo formulováno takto: „Biopotraviny (nižší hladiny reziduí pesticidů než v konvenčních potravinách) přispívají k ochraně tělesných buněk a molekul (lipidů a DNA) před oxidačním poškozením“.

Následně Evropská komise a členské státy obdržely vědecké stanovisko úřadu, kde uvedl, že úroveň reziduí pesticidů požadovaná pro označení potravin jako „ekologické“ nebyla specifikována ani v žádosti, ani ve studiích na lidech předložených k doložení zdravotního tvrzení, a dospěl k závěru, že na základě z předložených údajů potravina/složka „biopotraviny“, která je předmětem zdravotního tvrzení, není dostatečně charakterizována, a proto nelze stanovit příčinnou souvislost mezi konzumací biopotravin a ochranou tělesných buněk a molekul (lipidů a DNA) před oxidativním poškozením. Vzhledem k tomu, že zdravotní tvrzení nesplňuje požadavky nařízení (ES) č. 1924/2006 pro zařazení na unijní seznam povolených zdravotních tvrzení, nemělo by být povoleno.

Tedy ze dne 6. června 2023 je NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2023/1101:

Článek 1

Zdravotní tvrzení uvedené v příloze tohoto nařízení se nezařadí na unijní seznam povolených zdravotních tvrzení podle čl. 14 odst. 1 nařízení (ES) č. 1924/2006.

článek 2

Toto nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie .

Toto nařízení je závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.

 

příloha.

PŘÍLOHA

Zamítnuté zdravotní tvrzení

Použití – Příslušná ustanovení nařízení (ES) č. 1924/2006

Živina, látka, potravina nebo kategorie potravin

Nárok

Odkaz na stanovisko EFSA

14 odst. 1 písm. b) zdravotní tvrzení týkající se vývoje a zdraví dětí

Biopotraviny

Biopotraviny (nižší hladiny reziduí pesticidů než v konvenčních potravinách) přispívají k ochraně tělesných buněk a molekul (lipidů a DNA) před oxidačním poškozením

Q-2021-00055

 

Zdroj: Evropská komise

Nejnovější články

Sůl nad zlato

Přestože třeba nepatříte mezi ty, co hodně solí, ještě to neznamená, že…

Ořechová "másla"

Ořechová "másla" už nějakou dobu velmi oblíbená. Je to skutečně zdravá volba…

NutriScore pomocník nebo zlý pán?

Portugalsko zavedlo systém Nutri-Score jako národní dobrovolný systém značení…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?