Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Do podzimních smoothie patří sezónní potraviny

Publikováno: 07.11.2023     Autor: dTest - převzato

Oblíbená smoothie lze vyrobit téměř z čehokoliv. Nabízíme vám nápady americké spotřebitelské organizace Consumer Reports, jak do nich na podzim použít sezónní produkci.


V každém ročním období mohou být smoothie skvělým způsobem, jak snadno zařadit do jednoho pokrmu mnoho surovin bohatých na antioxidanty a vlákninu. Na podzim jsou to například jablka, oves, dýně, řepa a další kořenová zelenina. Lze z nich vykouzlit výživnou snídani nebo svačinu, která v chladných dnech zahřeje a potěší. Jde navíc o produkty, které smoothie dodají sladkou chuť bez přidání cukru.

V ovsu je obsažen betaglukan. Betaglukan je spojován s regulací hladiny cholesterolu v krvi a snížením rizika kardiovaskulárních onemocnění. Smoothie s ovesnými zrny nebo vločkami je sytější.

Středně velké jablko dodá tělu přibližně 20 % denní dávky vlákniny, pokud ho neoloupete. Slupka je navíc dobrým zdrojem polyfenolů, tedy antioxidantů, které brání poškození buněk.

Dýně je podzimní zelenina plná betakarotenu, za který vděčí své krásné oranžové barvě. Organismus přirozeně přeměňuje betakaroten na vitamín A, který prospívá očím nebo pokožce. Konzervovaná dýně má oproti čerstvé jisté nutriční výhody. Jeden šálek konzervované dýně obsahuje více karotenoidů a vlákniny (7 g) než čerstvá a zhruba pětinu denní potřeby železa.

Červená řepa má vysoký obsah rostlinných dusičnanů. Organismus je přeměňuje na oxid dusnatý, který rozšiřuje cévy a může tak snižovat krevní tlak.

Skořice, muškátový oříšek a další koření je bohatým zdrojem antioxidantů. Dodává pokrmům nasládlou a zajímavou chuť.

Smoothie si tedy můžete udělat například z jablka, ovesných zrn, mandlí, banánu, lněných semínek, mléka nebo mandlového nápoje a přidat vanilku, skořici, muškátový oříšek a nové koření. Další recept obsahuje banán, konzervovanou dýni, vanilku, odtučněný řecký jogurt, mléko nebo mandlový nápoj a datle. Vhodnou kombinací jsou také dušená červená řepa, mražené borůvky a jahody, ananas a mléko nebo mandlový nápoj. Přesné poměry a recepty s nutričními údaji najdete v původním článku zde

 

převzato z dTestu

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?