Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

I bůček může být zdravá potravina...

Publikováno: 09.02.2024     Autor: FÉR potravina

Člověk nepotřebuje znát a umět čísílka těch éček nebo znát názvy chemických látek, které tam jsou,“ říká o složení potravin na etiketách Hana Střítecká ze spolku FÉR potravina. Ptala se Patricie Strouhalová.


Jsme moc rádi, že naše paní ředitelka dostala pozvání do pořadu Host Radiožurnálu. Protože není pouze chemický technolog, ale i nutriční terapeut, povídaly si s redaktorkou Patricií Strouhalovou nejen o složení potravin, jejich značení, co nám mohou dát, čím ublížit, ale i o běžném přístupu ke stravování.

Celý rozhovor si můžete poslechnout ze záznamu: https://www.mujrozhlas.cz/host-radiozurnalu/i-bucek-je-zdrava-potravina-kdyz-nebude-denne-vysvetluje-reditelka-spolku-fer

Pokud nemáte čas, tak jednoduché shrnutí:

- čtěte etikety – dlouhý seznam je vždy špatně

- nepodléhejte reklamní pobídkám

- používejte selský rozum

- jednoduché a základní potraviny jsou ty nejlepší

- když jsem nemocný, měl bych mít potraviny co nejčistší a nejvýživnější (ale přirozeně, ne fortifikované – uměle "vytuněné")

- když jsem zdravý není jediný důvod se bát i tučných jídel, jen jich nesmí být moc a musí být k nim i ostatek zeleniny/ovoce a vlákniny

- když jsem v zemích s nižším hygienickým standardem, jezte tepelně upravené pokrmy a pijte balenou vodu – a pozor na led v nápojích

 

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?