Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Je libo marmeláda, džem nebo ovocná pomazánka?

Publikováno: 22.05.2017     Autor: Zdravá potravina

Pro laika se jedná o rozvařené ovoce s (nebo bez) přidaného cukru. Podle legislativy však džem a marmeláda rozhodně není totéž.


Džem znamená směs ovocné dřeně jednoho nebo více druhů ovoce a cukru svařená do vhodné rosolovité konzistence. V případě, že je džem označený slovem „výběrový“ nebo „extra“, má být obsah ovoce minimálně 45 g na 100 g výrobku. Pojmem marmeláda by se pak měly označovat pouze výrobky výhradně z citrusových plodů. No a ovocnou pomazánku legislativa pak už nedefinuje vůbec. Pod tímto názvem lze koupit jak dobrou zavařeninu s vysokým obsahem ovoce, tak ale i hmotu převážně složenou z cukru, glukozo – fruktózového sirupy a aroma. V našich zemích známe ještě povidla. Dříve se vyráběla bez přídavku cukru, dnes už je přídavek cukru povolen a jedná se o tuhou zavařeninu s jemnými nebo hrubšími částmi ovoce.

Jakou funkci plní sladidla v džemech a marmeládách?

Aby džem (marmeláda) ztuhl, je zapotřebí pektin – buď přirozeně se v ovoci vyskytující, nebo přidaný ve formě E. Máme-li zralé ovoce, pektinu bude dost, ale u nezralého nebo naopak příliš přezrálého už je pektinu méně.

Aby se nám pak džem nebo marmeláda nezkazila, je potřeba ji správně „zakonzervovat“. Částečně jako konzervant působí cukr a teplota při vlastním zavařování. Pokud jsou sklenice předem vyvařeny, plněny a uzavírány hned ještě vroucí „hmotou“ a víčka dobře přilnou, minimálně rok nám určitě vydrží. Pro větší jistotu lze provést „sterilizaci“ – tzn. již uzavřené sklenice znovu zahřát – stejně jako, když zavařujeme ovoce. V obchodní síti, kde se zboží několikrát převáží, je skladováno na světle a běžných teplotách, pro 100% jistotu se přidávají i další látky (E) jako je např. kyselina citrónová (E330), které brání kažení, ale třeba i změně barvy.

 

V případě ovocných pomazánek, kde už podíl ovoce, a tedy přirozeně se vyskytujícího pektinu i cukru je málo se můžeme setkat i s více syntetickými E jako jsou sorban draselný (E202) nebo benzoan sodný (E211), což jsou zcela syntetické konzervanty zabraňující plesnivění výrobku.



Diskuse k článku

Zatím nebyl přidán žádný komentář

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen.

Nejnovější články

"Řecký" jogurt

Spousta lidí si myslí, že "řecký" jogurt se od ostatních jogurtů liší zejména v…

Země živitelka

Země živitelka je největší a nejvýznamnější agrosalón svého typu zaměřující se…

Kaufland stahuje z vlastního rozhodnutí výrobek Katy bílá

Společnost Kaufland Česká reublika v.o.s. zveřejnila na svém webu informaci o…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?