Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Krystalky TIBI

Publikováno: 22.06.2017     Autor: FÉR potravina

Znáte krystalky TIBI? Taky se jim říká japonské mořské krystaly, živá zrnka nebo vodní kefír a jedná se o společenství kvasinek.


Společenství kvasinek a bakterií používali lidé na celém světě už od pradávna pro výrobu zdravých kvasných nápojů a potravin. Určitě jste slyšeli o tibetské houbě, která byla jednu dobu poměrně oblíbená, ale co o krystalcích TIBI? O těch už jste taky slyšeli?

TIBI krystaly jsou známy také pod názvy japonské mořské krystaly, živá zrnka nebo vodní kefír. Ať tak či tak, produktem těchto krystalů je perlivý nakyslý vodní nápoj, který v letních měsících nejen osvěží, ale i prospěje vašemu zdraví, zejména vašim střevům. Jejich původ není úplně znám, k nám byly dovezeny z Kavkazu a jsou příbuzné s tibetskou houbou. Krystaly TIBI jsou živá zrnka, která rostou a množí se poté, co jim dodáte vodu a cukr. Cukrem se krystaly „živí“ a tím nápoj kvasí. Pokud nechceme přidávat samostatně klasický cukr, pro spuštění kvašení stačí dodat sušené ovoce, kde je potřebný cukr obsažen jako přirozená součást. Vhodné jsou sušené fíky, švestky, meruňky nebo rozinky, jen si dejte pozor, aby nebyly sířené. Pokud chcete, aby byl nápoj kyselejší, přidejte citron.

Díky „prokvašení“ je nápoj vhodný hlavně pro náš zažívací trakt. A jak je známo, jsou-li v pořádku střeva, daří se i naší imunitě.

 

Pro domácí výrobu existují různé recepty. My jsme si pro Vás připravili jeden z nové kuchařky PENNY Zázraky ve sklenici, kterou je možné zakoupit pouze v prodejnách Penny Market v rámci nového věrnostního programu.

NA 2 SKLENICE à 415 ml

Hotovo za 10 min. + 48 hod. nutná fermentace

Co je třeba:

65 g krupicového cukru, 15 g sušených fíků (nebo 20 g jiného sušeného ovoce), 50 g TIBI krystalů, 800 ml vody

Jak na to:

Ingredience smíchejte s vodou ve skleněné nádobě a nechte 48 hodin odstát při pokojové teplotě. Krystaly nesmějí přijít do styku s kovem, jinak přestanou kvasit. Pak sceďte přes plastové síto a ochuťte. Můžete přidat plátky oblíbeného ovoce, slupky z jablek s mletou skořicí, ovocnou šťávu…

 

 

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?