Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Legionella: Tichý zabiják vody

Publikováno: 11.04.2024     Autor: FÉR potravina

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody. Nejčastějším mikroorganismem, který se v ní objeví, jsou koliformní bakterie, které žijí ve střevech živočichů. Nebezpečná může být ale taky Legionella, ta se v Česku objevuje stále častěji.


Sice se u nás zabýváme primárně potravinami, ale voda, ať už jako základní nápoj, nebo prostředek omývání potravin či základ pro vaření se v našem hledáčku čas od času také objeví.

Dneska se ale budeme bavit o vodě teplé. Čas od času s ní tožiž i u nás, kde panují poměrně přísné limity na kvalitu a čistotu vody, s ní máme potíže. Tou potíží je Legionella - rod patogenních gramnegativních bakterií vyskytujících se v přírodním prostředí, který zahrnuje přibližně 60 různých typů. Největší riziko pro naše zdraví představuje zejména Legionella pneumophila. Ve vodě se neprojevuje žádným zápachem a není okem postřehnutelná.

První epidemie legionelly byla zaznamenána v roce 1976 při hromadném srazu vojáků amerických legií, kteří se Infikovali z hotelové klimatizace. Nakaženo bylo 221 lidí / 34 zemřelo. Od té doby se legionella začala sledovat. Legionella se považuje za patogen dýchacích cest a způsobuje akutní zápal plic, který může přetrvávat několik týdnů. Inkubační doba legionelózy je 2 až 10 dní, onemocnění se projevuje zvýšenou teplotou, kašlem a bolestí hlavy. Mohou se objevit i halucinace, celková zmatenost, zvracení a bolest břicha. Pokud není léčena, může postihnout i ledviny, játra, mozek apod.

Mezi nejčastější způsoby nákazy patří výhradně vdechnutí infikovaného vodního aerosolu do plic, například při sprchování či ze zapnuté klimatizace. Při vypití infikované vody není většinou škodlivá (hlavně teplá voda není určená k pití), ale i zde výjimečně může dojít k vniknutí do plic.Ohroženou skupinou jsou zejména lidi s oslabenou imunitou a starší osoby.

Pokud Vás zajímá jak a proč se legionela ve vodě šíří a jak správně předcházet nákaze poslechněte si reportáž z  Událstí ČT, kde redaktoři přijeli i do laboratoří Oddělení hygieny vody Státního zdravotního ústavu za RNDr. Danou Baudišovou, Ph.D.

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?