Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Místo klasického plastu obaly z biocelulózy?

Publikováno: 27.11.2023     Autor: FÉR potravina

Plastové obaly potravin představují podstatnou část odpadních plastů na skládkách. Vzhledem ke stále větším problémům, které jsou s plasty spojovány, se mnoho výzkumných týmů snaží nalézt vhodné alternativy.


Badatelé čínské Chinese University of Hong Kong (CUHK) vyvinuli průhledný, jedlý a biologicky rozložitelný materiál, který je velmi slibný pro využití k balení potravin.

Obaly se v dnešní době obvykle vyrábějí z ropných produktů a typicky jde o velmi obtížně odbouratelné plasty. Představují značnou zátěž pro životní prostředí. Tým CUHK se zaměřil na celulózu, ale nikoliv rostlinného původu. Jde o bakteriální celulózu, tedy látku, která je produktem mikrobiálního metabolismu, co si získala pozornost jako udržitelný, snadno dostupný a netoxický materiál.

Na rozdíl od rostlinné celulózy, která se vyskytuje v buněčných stěnách rostlinných buněk, lze bakteriální celulózu získat mikrobiální fermentací. Díky tomu není nutné pěstovat žádné rostliny. Podle Ngaie tato metoda výroby celulózy nepřispívá k odlesňování ani k destrukci biotopů a představuje více udržitelnou a šetrnou alternativu nejen k plastům, ale i rostlinné celulóze.

Zdroj obrázku: To Ngai

Zdroj článku: Gate2Biotech

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?