Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Naše je SVATOMARTINSKÉ!

Publikováno: 11.11.2023     Autor: FÉR potravina

Francouzi mají Beaujolais nouveau, my máme Svatomartinské. Držme se tedy našich tradic. Jinak Sv. Martin není jen o víně :).


Tradice sahající až do středověku je spojena s veselicemi, hody, která souvisela s ukončením zemědělského roku, s odvodem úroků vrchnosti, ochutnávkou nových vín. V dávných dobách se v tento den nejen slavilo všeobecným veselím a hodováním, ale byl to i den odvodů daní, obnovování smluv a kontraktů, zahajovali se tribunály či probíhaly volby do místních zastupitelstev. Nám se z dřívějších tradic více méně dochovaly už jen husy a víno.

Svatomartinská vína jsou první vína ročníku, se kterými si podle tradice můžete přiťuknout poprvé na sv. Martina 11. listopadu v 11 hodin.

Aby víno mohlo nést značku Svatomartinské, musí být vyrobeno z hroznů odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský (bílá vína) nebo Modrý Portugal a Svatovavřinecké (růžová a červená vína) vypěstovaných na území České republiky. A musí projít hodnocením nezávislé komise.

Třebaže se zdá, že si vinaři vymysleli nový svátek, není to tak. Svatomartinské víno má dlouhou tradici, která se po staletí vyvíjela zcela svébytným způsobem vycházejícím z koloritu českých zemí, především Moravy. Tady mladé víno získalo svůj název podle pravidelného otvírání a prvního ochutnávání v den sv. Martina, tedy symbolicky 11. 11. Označení Svatomartinské víno ve spojitosti s vítáním nového vína se začalo užívat již na dvoře císaře Josefa II.

K popíjení a prodeji Svatomartinského vína se váže několik pravidel:

  • Svatomartinská vína by se neměla otevřít dříve než 11. 11.
  • Víno se nalévá vždy z lahve a nikdy ze sudu.
  • Na etiketě musí být vždy logo Svatomartinského vína, tj. značka se sv. Martinem na bílém koni.
  • Každá láhev musí být opatřena předepsanou záklopkou (která je pro všechny vinaře stejná) s nápisem Svatomartinské a datem ročníku na hrdle láhve.

Další dodržovanou tradicí je pečená husa. A proč právě husa? Jedna legenda praví, že husy při kázání sv. Martina rušily, proto skončily na pekáči. Další příběh hovoří o tom, že husy sv. Martina prozradily, když se mezi nimi ukrýval. Zda pak bude s červeným nebo bílým zelím a s jakým knedlíkem je už jen na mistru kuchaři. Kromě pečené husy se vaří i tradiční hustá polévka z husích drobů – kaldoun a mohou se objevit i různě zpracovaná játra či paštika jako předkrm.

AŤ UŽ SI VYBERETE COKOLI – TAK DOBROU CHUŤ A NA ZDRAVÍ ?

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?