Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Pangase na talíř nebo rovnou do koše?

Publikováno: 28.09.2023     Autor: Slunew

Spotřeba ryb není v České republice příliš valná. Jakýkoli krok, který povede k navýšení konzumace rybího masa, je vítaný, ale mělo by jít o ryby kvalitní.


Pangas patří u nás k nejprodávanějším rybám. Spotřebitelé ho znají pod několika názvy, které jsou v České republice povoleny: pangas dolnooký (pangasius hypophthalmus), pangas  siamský, sumec žraločí, sumeček žraločí a také  štítohlavec žraločí. Ať už má ale na etiketě tato ryba jakoukoli nálepku, pro všechny platí, že nepatří mezi ryby doporučované ke konzumaci.

Ryby by v našem jídelníčku měly být kvůli omega 3 mastným kyselinám, ty ale v pangasu budeme hledat marně. Není to totiž mořská, ale sladkovodní ryba s poměrně malým množstvím tuku, proto nepáchne rybinou a to je právě důvod, proč je na rozdíl od jiných ryb tak oblíbený.

Kromě jiného jejím největším producentem je Vietnam, pochází odtud až 90 % veškeré produkce. Zde se chová v akvakulturních farmách na řece Mekong. V posledních letech je bohužel tato řeka, která protéká ČLR, Laosem, Kambodžou, Vietnamem, a rovněž tvoří hranici Laosu s Myanmarem a Thajskem, označována za odpadní stoku Asie.

Nicméně veškeré produkty, které putují do zemí Evropské unie, musí být bezpodmínečně opatřeny veterinárním osvědčením, které deklaruje, že jsou v souladu s legislativou EU. Navíc produkty ze třetích zemí musí splňovat ještě jednu podmínku, výhradní vstup přes stanoviště hraničí kontroly, kde jsou podrobeny kontrole, včetně kontroly průvodních dokladů.

U nás se věnuje kontrole ryb také Státní veterinární správa, která v minulých letech už nařídila stáhnout z prodeje několik šarží mraženého pangase, protože obsahovaly látku, kterou evropské předpisy zakazují. Záznamy v evropské databázi systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF). Ukazují, že situace se zlepšuje a počet problematických případů klesá.

Jinak pangas je ryba, která velmi často bývá ošetřena nástřikem vody a fosforečnou glazurou, ale to je věc, kterou najdete na obale. Proto je nezapomínejte číst, přeci nechcete platit za vodu, vy přece chcete rybu ?.

Nejnovější články

NutriScore pomocník nebo zlý pán?

Portugalsko zavedlo systém Nutri-Score jako národní dobrovolný systém značení…

Jak ochránit drůbež proti ptačí chřipce?

Francie plánuje na podzim vakcinaci 60 milionů kachen proti ptačí chřipce. Chce…

Zmrzlináři chtějí šetřit a oteplovat zmrzliny.

Začíná se nám blížit léto. Slibují nám opravdu vysoké teploty, tak v rámci…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?