Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Plnohodnotná alternativa konvenčního mléka?

Publikováno: 28.01.2024     Autor: FÉR potravina

Německý start-up Serena je údajně jako první začal produkovat mléko vyrobené metodou buněčné kultivace. Než se však produkt dostane na pulty supermarketů, bude muset samozřejmě projít regulačním schválením, nicméně počítají s datem 2028. Tak uvidíme.


V typické stravě Evropanů jen samotné mléko jednu čtvrtinu uhlíkové stopy, což byl údaj, který vedl německý start-up (společnost Senara) k projektu, kde by se povedlo mléko získat jinak než klasickou cestou ze struků mléko produkujících zvířat (kráva, koza, buvol, ovce…).

Jsou tak údajně první, komu se daří vyrábět mléko vyrobené metodou buněčné kultivace. Vyvinuli proces selekce pro výběr buněk nejúčinnějších pro produkci mléka. Poté stanovili optimální prostředí, teplotu a živiny pro tyto buňky, aby se mohly duplikovat a růst a následně produkovat mléko, aniž bychom k tomu potřebovali celé zvíře.

Výhodou od jiných buněčných kultivací, které mají vytvořit potravinový zdroj bez zvířete, např. maso, není potřeba vzniklé buňky nikterak oddělovat od biomasy, protože konečným produktem pro zákazníka nejsou buňky jako takové (jak je tomu u masa), ale to, co buňky produkují – mléko.

Tento německý start-up kultivuje buňky pro většinu zvířat produkující mléko. U některých zvířat potřebné buňky pro kultivaci získávají z jejich mléka, u jiných, které se de facto nedají podojit (např. buvol) pomocí tkáňové biopsie.

Ambicí je vyprodukovat mléko shodné s konvenčním jen bez jakýkoli bakterií a jiných nečistot, které se mohou do mléka dostat a tím by se jejich mléko mělo stát nejen udržitelnějším, ale i stravitelnějším zejména pro alergiky.

Než se produkt dostane na pulty supermarketů, bude muset samozřejmě projít regulačním schválením.

Senara očekává, že v příštích několika letech postupně dojde k masivnějšímu přechodu na potraviny pěstované na buňkách a do roku 2028 bude jejich mléko běžně k dostání na pultech supermarketů.

No uvidíme. V každém případě takto kultivované potraviny jsou na rozdíl od rostlinných imitací skutečně plnohodnotnou alternativou ke konvenčním živočišným produktům. Otázka pak zní, zda budou i cenově dostupné pro běžnou populaci.

 

Zdroj: foodnavigator

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?