Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Radioporadna ČRo - HK

Publikováno: 01.02.2024     Autor: FÉR potravina

zase po nějaké době ředitelka projektu FÉR potravina - Ing. Hana Střítecká, Ph.D. dostala pozvání do studia Českého rozhlasu v Hradci Králové. tentokrát si s redaktorkou povídala o betaglukanech.


Podle toho, kde a jak byly využívány tradiční zdroje betaglukanů, je v Evropě a v Americe rozšířeno používat betaglukany izolované z pivovarských a pekařských kvasinek (Sacharomyces cerevisie), zatímco v zemích Asie (Čína, Japonsko, část Ruska) se potkáváme s těmi získávanými z medicinálních hub jako je shiitake, reishi nebo i z hlívy ústřičné. Ty kvasničné se vyrábí poměrně snadno, napěstovat dostatečné množství hub už dá práci, což se pak odrazí v ceně prodávaných doplňků.

Přirozeně se betaglukany vyskytují v buněčných stěnách hub, sinic, kvasinek, obilovin a bakterií, které zpevňují (jinou funkci ve vyjmenovaných zdrojích nemají). Proto, aby měly betaglukany v našem těle patřiční zdravotní benefit, musíme je z té „výztuhy" dostat ven, což během trávení úplně nezvládáme. Tedy ne, že by to z běžné stravy bylo úplně k ničemu, ale na skutečně zdraví prospěšnou dávku (cca 150mg/den) to nestačí. Jen ze stravy využijeme cca 10 procent. Ale každá kapka se přeci počítá, takže zařazení potravin obsahující betaglukany na denní bázi (kvalitní pečivo, hlívu ústřičnou...) nikomu neuškodí, spíše prospěje.

Celý rozhovor i plný doprovodný text je k dispozici v audioarchivu ČRoHK.

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?