Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Test instantních káv

Publikováno: 19.02.2017     Autor: Zdravá potravina

Tým A Dost! nechal tentokrát otestovat instantní kávy. Naštěstí žádná katastrofa se nekoná a dokonce kávy zakoupené u nás nejsou rozhodně horší než v Německu.


Mezi spotřebiteli velmi oblíbený pořad A Dost! se tentokrát pustil do instantních káv.

 Podívejte se tedy na díl A Dost případně prozkoumejte plné výsledky testů.

 Testy byly zaměřeny:

1) na obsahy látek, jež jsou považovány za potenciální karcinogeny – furan a akrylamid a vznikající během výroby kávy

2) na obsah v kávě žádoucího kofeinu, ale i případné plísně.

Možná velkým překvapením je zjištění, že kávy prodávané v Německu nevyšly nejlépe a ty z Polska vůbec nejsou špatné.

Akrylamid je běžnou součástí cigaretového kouře a vzniká také jako nežádoucí produkt při tepelné úpravě sacharidové složky potravin. Nejvíce akrylamidu vzniká při teplotě 120 až 170 C v potravinách, které se zpracovávají smažením, pečením či pražením. Jedná se především o brambory zpracovávané na bramborové lupínky (chipsy), bramborové hranolky, pečené brambory. O něco nižší obsah se nachází v chlebu (hlavně chlebová kůrka), ve snídaňových cereáliích (pražených), v kávě, kávovinových náhražkách, biskvitech, pernících, krekrech, oplatcích a sušenkách.

Akrylamid působí negativně na nervový systém, může způsobit malátnost, halucinace nebo necitlivost periferních částí těla a ataxie. Je klasifikován IARC jako pravděpodobný karcinogen pro člověka (kategorie 2A).

Velice podrobné a přehledné informace o výsledcích výzkumu akrylamidu v potravinách a doporučení pro praxi (management rizik) jsou dostupné na oficiálních webových stránkách Evropské Komise, které byly pro odbornou veřejnost připraveny ve spolupráci s Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA).

 Furan je bezbarvá, vysoce těkavá kapalina s teplotou varu blízko pokojové teplotě, je toxický a může být karcinogenní. V potravinách nám potíže dělá v kávě. Naštěstí jeho obsah, díky těkavosti, klesá s dobou „odstátí“ kávy.

V syrové kávě není furan žádný, v pražené se vyskytuje v v množství několika mg/kg, v nápojích z kávy v množství několika µg/l.

Pokud bychom porovnávali „druhy“ káv dle přípravy, tak nejméně jej bude v rozpustné, poté v překapávané a nejvíce v espressu. Nicméně, čím déle nám bude káva na stole chladnout a čím víckrát ji pořádně promícháme lžičkou, tím více furanu vyprchá.



Diskuse k článku

Zatím nebyl přidán žádný komentář

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen.

Nejnovější články

Proč Empower Supplements? Protože jsme víc než BIO

Empower Supplements za svými BIO produkty opravdu stojí! Nechává je testovat…

Pivo – zlatý poklad Čechů

V minulosti mohl pivo vařit jen ten, kdo vlastnil právo várečné, udělované…

Káva z pohledu legislativy

Lidé na celém světě běžně pijí kávu, ale svět kávy zůstává pro mnohé neznámý.
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?