Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Žijete bez lepku? Na co si dát pozor

Publikováno: 12.04.2018     Autor: FÉR potravina

V poslední době se staly módním hitem u lidí, kteří dbají na zdravou výživu a už dávno nejsou jen doménou těch, kteří onemocněli celiakií (nesnášenlivost lepku). Řeč je o bezlepkových potravinách.


Rýže, hrách, pohanka či čočka – to jsou jedny ze základních přirozených bezlepkových surovin. Takže pokud je připravujete jako přílohu, mícháte jako vločky do jogurtů nebo z nich děláte kaši, ani si možná neuvědomíte, že jste se již vydali na bezlepkovou cestu. Vzhledem k rozšířenosti bezlepkové diety dávají ovšem výrobci označení „bez lepku“ – „gluten free“ i na potraviny, které by ze své podstaty lepek obsahovat rozhodně neměly – třeba uzeniny, mléčné výrobky nebo i tatarka.

Na co si tedy dát pozor, jestliže vyhledáváte stravu bez lepku? Kontrolujte, že zboží, které vkládáte do nákupního košíku, neobsahuje nevhodné látky. Například částečně ztužené tuky, velké množství Éček, umělá sladidla či velké množství cukru nebo glukózo-fruktózového sirupu. Bohužel ani označení “BIO” není zárukou, že bude bezlepková potravina opravdu kvalitní a že základní složky výrobce nahradil přírodní gumou či želatinou. Ta nám sice po zdravotní stránce vůbec nevadí, bohužel nemá žádné živiny a působí pouze jako objemová „vycpávka“.

Jak se má tedy „bezlepkový začátečník” v bezlepkových produktech vyznat? Odborníci radí kupovat přirozeně bezlepkové základní suroviny. Ty se dají koupit jak ve specializovaných obchodech, tak i v běžných supermarketech. Například Penny Market dokonce zavedl  bezlepkový koutek, kde nakupující najdou nejen základní potraviny a pečivo, ale také slané tyčinky, piškoty, sladkosti, těstoviny nebo snídaňové kaše.

Skladbu nového sortimentu konzultovala společnost Penny Market s lidmi a kolegy, kteří mají v rodinách zkušenost s bezlepkovou dietou a zároveň si uvědomují, že stále více lidí vnímá omezení konzumace potravin obsahujících lepek jako zdraví prospěšný trend. Každý regál je speciálně označený, takže nakupující jasně pozná, že v něm najde bezlepkové zboží. Navíc vždy za atraktivní cenu.

Nejnovější články

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Demenci a Alzheimerově chorobě lze předcházet i správnou výživou

Alzheimerova choroba a různé formy demence narušují část mozku a kognitivní…

UZP - vašemu zdraví neprospějí

„Ultrazpracované potraviny“ lidem chutnají – mimo jiné proto, že jsou navržené…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?