Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Fazolová polévka od jednoho roku dítěte
Autor: carme
Datum přidání 16.02.2014
Druh receptu Oběd, Večeře
 
Doba přípravy
surovin:
5 min
Doba vaření: 30 min
Počet porcí: 4 ks
Přibližná cena: neuvedena
Chuť: nehodnoceno
Cena: nehodnoceno
Obtížnost: nehodnoceno
 
Přidat vlastní foto

Vhodné pro

Ingredience

  • 2 a 1/2 hrníčku vody
  • 1/2 hrníčku rýže bio
  • 1/2 petržele (kořen) bio
  • 4 ks kapustiček bio
  • 2 lžíce fazolí adzuki bio
  • malý kousek pórku bio
  • kousek mořské rasy
  • Pro tento recept doporučujeme potraviny

    Postup přípravy

    Fazole namočíme přes noc do vody. Druhý den fazole propláchneme a nasypeme do menšího kastrůlku společně s propranou rýží. Vše zalijme studenou vodou, přidáme mořskou řasu a přivedeme k varu. Poté oheň ztlumíme a posbíráme vytvořenou pěnu. Pomalu vaříme. Zhruba po 25 minutách přidáme na kostičky pokrájenou petržel. Po další chvíli kapustičky a pórek. Fazole i rýže by měla být po půl hodině měkká. Jakmile je vše uvařeno, rozmačkáme a nebo umixujeme do kaše. Záleží, jak je dítko na kousání už připravené. Já dávám ještě raději jako rozmixovanou kaši. Díky kapustičce a petrželi má příkrm lehce sladkou chuť a proto by tato kombinace mohla chutnat i větším mlsounkům. Nám tedy moc šmakuje, a proto jsem se rozhodla o recept podělit.

    Příběh receptu

    Po dosažení jednoho roku jsem začala zařazovat postupně luštěniny do stravy. Ty podávám jednou, někdy i dvakrát týdně. Pokud jste luštěniny ještě před tím nikdy nepodali, je dobré napoprvé dát do polévky fazolí méně, než uvádím v receptu. Pokrmy mezi jedním a jedním a půl rokem by měly být kašovitější formy. Jelikož v tomto období používáme zeleninu v celém spektru, můžeme ji obměňovat. Místo kapustičky dát například kousek mrkve nebo celer. Brambory raději ne. Jakmile nám dítko přivykne novému druhu potravy, můžeme fazole adzuki obměnit za červenou čočku nebo cizrnu. Pohanku zařadíme až po roce a půl. Luštěniny podáváme v kombinaci s obilovinou (rýže, jáhly) a zeleninou, tak vznikne kompletní bílkovina.

    Tipy na vylepšení

    Někdy do této kombinace přidám i jíšku. Trochu másla rozpustím na pánvi a popráším moukou. Do pokrmu dávám zhruba 5 minut před koncem, aby se provařila. Jíšku nějak dlouho na pánvi nemučím, jen lehce osmahnu do světlé barvy. Jíška pokrmu dodá výraznější chuť.


    Přidat komentář

    Hodnoťte hvězdičkami. 5 * = výborný
    Chuť Cena Obtížnost

    Užívatelské komentáře

    Nebyly nalezeny žádné komentáře k receptu.

    Nejnovější články

    Zmrzlináři chtějí šetřit a oteplovat zmrzliny.

    Začíná se nám blížit léto. Slibují nám opravdu vysoké teploty, tak v rámci…

    Jak jsme na tom s jódem?

    V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

    Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

    NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

    Další zajímavé recepty