Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Pampeliškový med
Autor: Lucy
Datum přidání 15.05.2013
Druh receptu Snídaně, Svačina
 
Doba přípravy
surovin:
15 min
Doba vaření: 120 min
Počet porcí: neuvedeno
Přibližná cena: 50 Kč
Chuť: nehodnoceno
Cena:
Obtížnost: nehodnoceno
 
Přidat vlastní foto

Vhodné pro

Ingredience

  • Pampelišky 400 kusů
  • Citrony 2 kusy
  • Pomeranč 1/2 kusu
  • Voda 2 l
  • Cukr 2 kg

Pro tento recept doporučujeme potraviny

Postup přípravy

Posbírané  hlavičky pampelišek propláchneme studenou vodou a zbavíme nečistot. Zalijeme vodou a přidáme oloupané  nakrájené citrony a pomeranč na kolečka, přivedeme k varu. Vaříme 15 min. pak odstavíme a necháme 24 hod. uležet. Na druhý den  pampelišky scedíme přes jemné síto, do pampeliškové vody přidáme 2 kg cukru a vaříme za občasného míchaní cca 2 hodiny, až kým se začne med táhnout. Poté nalijeme do zavař. skleniček a zavíčkujeme :)

Příběh receptu

Recept od babičky


Přidat komentář

Hodnoťte hvězdičkami. 5 * = výborný
Chuť Cena Obtížnost

Užívatelské komentáře

Raskenius | 15.05.2013 - 10:26

Joj tak odfláklej recept jsem dlouho neviděl. Ve výčtu surovin chybí cukr, babičky určitě citrony ani pomeranče neloupali. Neb právě kůra tomu dodá patřičnou vůni a i chuť. Loupání - To je skoro nutnost až v dnešní chemické době. A rozhodně necedili přes síto. Ale naopak dobře věděli, že to nejcenější z tohoto, je právě skryté v květech a že se musí pěkně přes kousek čistého klůcku (plátno) to pěkně vylisovat, a v neposlední řadě asi těžko pomineme fakt, že díky dlouhému varu a tuně tolik nezdravého cukru, tam nezbylo nic co by bylo přínosem pro organizmus, chybí v popisu doby přípravy těch 24 hodin potřebných k vylouhování. Takto je zprvu čtenář mystifikován o době použitých surovinách (cukr ve výčtu) a i o době přípravy. Pokud toto děláte a nechcete se ochudit o chuť jenž této substanci dodává právě kůra citronů a pomerančů zkuste ty citrusy před nakrájením a vařením nechat pořádně vymáčet v hojně osolené vodě a pak kartáčkem vydrbat. Když píši hojně, myslím skutečně hojně osolené. Aspoň tato základní snaha o jakous takous minimalizaci... A lepší než koumat jestli se to táhne či nikoli je si kousek odkápnout na studený porcelánový talířek, a po malé chvilce snadno poznáte jestli už to má tu potřebnou konzistenci. A pro fajnšmekry je možno přidat například pár lístků čerstvé Meduňky při vaření výluhu první den.

Sunriska | 15.05.2013 - 10:26

Cukr byl do ingrediencí přidán. Raskenius: Pokud máte svůj vlastní originální recept na pampeliškový med, můžete se s ním podělit. Každý má svůj recepis a postup a zdravých receptů není nikdy dost. :) Děkujeme

Raskenius | 15.05.2013 - 10:26

Sunriska - svoje vyplepšení, pokud jste si nevšimla, jsem již napsal v příspěvku. Souhlasím s Vámi, že zdravých receptů není nikdy dost, ale tento recept(a to ani moje verze) rozhodně do této kategorie nepatří!!! Mějte hezký den

Lucy | 15.05.2013 - 10:26

Nechápu proč to do zdravé kategorie nepatří ? Cukr tam je, a co se týče babiček, každá to dělá jinak a mojí babičce nemusí být co Vaši :D Takže pokud si chcete přidat svuj recept, tak tak učinte ve svém profilu :)

Raskenius | 15.05.2013 - 10:26

Lucy nevím kolik toho již o zdravé výživě víte. Popřípadě jak moc jste ochotna si připustit. Ale cukr rozhodně do zdravé výživy nepatří - ba právě naopak v těle působí jako velmi pomalý jed!

Nejnovější články

Ořechová "másla"

Ořechová "másla" už nějakou dobu velmi oblíbená. Je to skutečně zdravá volba…

NutriScore pomocník nebo zlý pán?

Portugalsko zavedlo systém Nutri-Score jako národní dobrovolný systém značení…

Jak ochránit drůbež proti ptačí chřipce?

Francie plánuje na podzim vakcinaci 60 milionů kachen proti ptačí chřipce. Chce…

Další zajímavé recepty