Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E160e - Beta-apo-8-karotenal

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Barviva (E100 - E182)

Bezpečné

Zdroje informací

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o žluté až červené barvivo, která v lidském těle funguje jako antioxidant. V těle se přeměňuje na Vitamin A. Často ho nalezneme také pod pojmem "karotinoid". Karotinoidy dodávají ovoci či zelenině žlutou, oranžovou nebo červenou barvu. Jeho synteticky vyráběná forma má podobu prášku nerozpustného ve vodě. V pokrmech zabraňují žluknutí tuků.

Použití

Používá se k barvení zejména zmrzlin a dezertů, dále v nápojích, sýrech, omáčkách, olejích, různých druzích dresingů, 

Výroba

V přírodě se vyskytuje v citrusových plodech, zelenině, trávě nebo játrech. Vyrábí se však syntetickou cestou.

Nežádoucí účinky

Žádné nejsou známy.

Doplňující informace

Přijatelná denní dávka (ADI) je 0 - 5 mg na 1 kg tělesné váhy. V ČR (celé EU) je použití tohoto barviva povoleno. V USA je taktéž povoleno.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?