Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E222 - Hydrogensiřičitan sodný

Skóre škodlivosti: 5

Zařazeno do skupiny:
Siřičitany (E220 - E228)

Nevhodné pro děti
Alergen

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Eat safe, Bill Statham [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o anorganickou sodnou sůl kyseliny siřičité. Bílý prášek nepříjemné chuti, který se používá jako bělidlo, konzervant, přípravek proti odbarvení a jako přípravek proti růstu bakterií.

Použití

Hydrogensiřičitan sodný se používá při výrobě piva, vína, konzervovaných krevet, sušeného ovoce, octa, produktů z brambor, nealkoholických ovocných nápojů. Použití není dovoleno v mase a v potravinách, které jsou zdrojem vitaminu B1.

Výroba

Komerční se hydrogensiřičitan sodný získává z pyrosiřičitanu sodného. Vzniká přidáním plynu do louhu.

Nežádoucí účinky

Nežádoucími účinky látky jsou nevolnost, bolesti žaludku, bolesti hlavy, astmatické problémy. Koncentrovaný roztok hydrogensiřičitanu sodného je vysoce nebezpečný při styku s pokožkou, tkání a sliznicí. Žádné studie neprokázaly karcinogenní účinky, jedná se však o potenciální mutagen.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je použití látky omezeno. V USA je na výjimky povoleno. Přípustná denní dávka: 0 - 0,7mg na kilogram tělesné váhy.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Demenci a Alzheimerově chorobě lze předcházet i správnou výživou

Alzheimerova choroba a různé formy demence narušují část mozku a kognitivní…

UZP - vašemu zdraví neprospějí

„Ultrazpracované potraviny“ lidem chutnají – mimo jiné proto, že jsou navržené…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?