Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E270 - Kyselina mléčná

Skóre škodlivosti: 0

Zařazeno do skupiny:
Látky zvýrazňující chuť a vůni

Bezpečné
Živočišný původ

Zdroje informací

Kyselina mléčná - Wikipedie [ web ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Bezbarvá tekutina bez zápachu a s nakyslou chutí, často sirupovité konzistence, snadno rozpustná. Vytváří bezbarvé krystaly. Vzniká v těle z glykogenu ve svalech a vyplavuje se do krve. Vyskytuje se v mase. Je přirozeným meziproduktem metabolismu savců. Zvýrazňuje a zlepšuje chuť, zesiluje účinnost antioxidantů, ovlivňuje hodnotu pH a může být využita jako rozpouštědlo. Kyselina mléčná se vyskytuje ve dvou formách: D (negativní) a L (pozitivní), které se obě přirozeně vyskytují v kvašených potravinách. Slouží rovněž jako antimikrobiální látka a její L(+) forma nachází uplatnění v kojenecké výživě. 

Použití

Slouží jako činidlo upravující kyselost. Lze ji nalézt v nápojích, cukrovinkách, margarínech, olivách, sušených vaječných bílcích, chlebu, rohlících, houskách, sýrových produktech, mražených dezertech, šerbetech, másle, džemech a používá se i v pivovarnictví. Přirozeně konzervuje potraviny jako je kysané zelí, okurky, jogurty, smetana nebo sýry. Její L(+) forma nachází uplatnění v kojenecké výživě.

Výroba

Připravuje se synteticky nebo mikrobiální cestou – fermentací syrovátky, brambor, melasy či škrobů.

Nežádoucí účinky

Může vyvolávat průjem u kojenců, jejichž organismus ji nedokáže metabolizovat; jiné nežádoucí účinky nejsou známy. Jelikož se přirozeně vyskytuje ve všech živých organismech, je kyselina mléčná považována za bezpečnou látku.

Doplňující informace

Při tělesné námaze vzniká ve svalech, odkud se vyplavuje do krve (ve formě svých solí, tzv. laktátů). V ČR (celé EU) je látka povolena v nezbytném množství, do dětské výživy se smí používat jen L+ forma. V USA je látka také povolena.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Kvalita potravin na stanici Český rozhlas Pardubice

Nevyznáte s etiketách? Nevíte jak rychle poznat "nešizené" potraviny?…

Přijďte za námi na BIOSTYL

Letos se aktivně podílíme na programu festivalu BIOSTYL - ECOWORLD 2017.

Kam na profesní informace o potravinách?

PotravinyInfo.cz – Profesní informace pro všechny výrobce, prodejce a…