Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E306 - Extrakt s vysokým obsahem tokoferolů

Skóre škodlivosti: 0

Zařazeno do skupiny:
Antioxidanty

Bezpečné
Alergen

Zdroje informací

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Bezbarvá kapalná látka rozpustná v tucích, nerozpustná ve vodě. Jedná se v zásadě o mix α, γ a δ tokoferolů. Je přirozenou součástí ořechů, obilí, listové zeleniny a rostlinných olejů. V roce 2005 bylo zjištěno, že tokoferoly snižují riziko vzniku Alzheimerovy nemoci u stárnoucí populace.

Použití

Prodlužuje trvanlivost olejů, margarínu a potravin s obsahem tuku. Doplněk výživy ve vitamínových přípravcích.

Výroba

Extrakcí z jedlých rostlinných olejů.

Nežádoucí účinky

Žádné. Ve velmi ojedinělých případech může při nadměrném požívání ve formě vitamínových přípravků způsobit trhlinky na rtech, náchylnost k trombóze, či zapříčinit poruchy plodnosti.

Doplňující informace

ADI (Acceptable daily intake – přijatelná denní dávka): 0,15-2 mg/kg tělesné váhy. Tokoferoly jsou přirozenou součástí lidské potravy, v těle působí příznivě jako antioxidanty, zlepšují imunitu a chrání srdce a cévy. V ČR (celé EU) povoleno i USA je látka povolena. Použití v nezbytném množství ke všem potravinám, pro dětskou výživu v omezeném množství.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Pivo – zlatý poklad Čechů

V minulosti mohl pivo vařit jen ten, kdo vlastnil právo várečné, udělované…

Káva z pohledu legislativy

Lidé na celém světě běžně pijí kávu, ale svět kávy zůstává pro mnohé neznámý.

Francouzi mají Beaujolais nouveau, my máme Svatomartinské

Svatomartinská vína jsou první vína ročníku, se kterými si podle tradice můžete…