Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E312 - Dodecylgallát

Skóre škodlivosti: 5

Zařazeno do skupiny:
Antioxidanty

Nebezpečné
Nevhodné pro děti
Alergen

Zdroje informací

Eat safe, Bill Statham [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o antioxidant, dobře rozpustný v tucích. Hořlavá látka.

Použití

V obalových materiálech bramborových lupínků a snídaňových cereálií aby z nich mohl proniknout do jídla a zabránit tak oxidaci. Jako přísada polévek, kořenících přípravků, omáček v sáčku, pečiva, kávy s mlékem z automatů, dětských žvýkaček, marcipánu, nugátu a dalších.

Výroba

Esterifikací dodecylalkoholu a kyseliny gallové, která se získává ze skořápky lískových ořechů.

Nežádoucí účinky

Výzkum neprokázal žádné karcinogenní nebo genotoxické účinky. Může způsobit alergické reakce v hojnější míře než ostatní galláty, protože je z nich nejsilnější. Dále může způsobit vyrážku či žaludeční problémy, a to zejména lidem, kteří přicházejí do styku s těmito látkami v rámci svých zaměstnání, např. pekaři. Studie na zvířatech (krysách) zjistily ovlivnění jejich rozmnožovací schopnosti. 


Nejnovější články

Potraviny na bezlepkovém trhu

Nabídka bezlepkových produktů je široká. Umíte si správně vybrat? Jaké…

Co nám minulý rok dal či vzal?

Malé ohlédnutí za rokem minulým…

I na Silvestra s FÉR potravinou!

Klobásy, sýry nebo brambůrky. Ty na silvestrovskou oslavu prostě patří. Vyberte…