Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E435 - Polyoxyethylensorbitanmonostearát

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Zvlhčující látky

Živočišný původ

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o emulgátor, stabilizátor a odpěňovač. Látky má obdobné vlastnosti a použití jako E433.

Použití

Polysorbát 60 se přidává do pečiva, aby zůstalo déle čerstvé, a zároveň zpevňuje těsto. Rovnoměrně rozkládá vyskytující se aromata a barviva v potravinách. Využívá se v instantní smetaně do kávy jako látka zlepšující její rozpustnost a v umělých šlehačkách zamezuje oddělení oleje. Jako odpěňovač působí v nealkoholických nápojových směsích a ve výrobcích práškového charakteru má funkci zvlhčovadla. Dále se přidává do pekařských výrobků, dortových směsí, polev a náplní, do ztužených olejů, cukrovinek, zmrzlin, krémů, želatinových dezertů, nápojových směsí, do dressingů, které neobsahují vaječné žloutky, do zálivek, instantních náhražek mléka a do majonéz. Může také zlepšovat vstřebávání látek rozpustných v tucích. Nežádoucí účinky Při běžných dávkách používaných v potravinách nejsou známy nežádoucí účinky. Ve větším množství může způsobovat průjem. Doplňující informace Přijatelná denní dávka (ADI): 0-25 mg/kg hmotnosti. V ČR je použití polysorbátu 60 povoleno v nezbytném množství do vybraných potravin jako např. do jemného a trvanlivého pečiva, cukrovinek, zmrzlin, do emulgovaných tuků používaných při výrobě pekařských výrobků apod. V USA je používání také povoleno.

Výroba

Látka se vyrábí synteticky. Polyoxyethylensorbitanmonostearát neboli polysorbát 60 je směs sorbitolu polymerizujícím s etylénoxidem a olejovými estery s průměrnou délkou polymerového řetězce 60-ti jednotek, které mohou být živočišného původu. 

Nežádoucí účinky

Při běžných dávkách používaných v potravinách nejsou známy nežádoucí účinky. Ve větším množství může způsobovat průjem.

Doplňující informace

Přijatelná denní dávka (ADI): 0-25 mg/kg hmotnosti. V ČR (celé EU) je použití polysorbátu 60 povoleno v nezbytném množství do vybraných potravin jako např. do jemného a trvanlivého pečiva, cukrovinek, zmrzlin, do emulgovaných tuků používaných při výrobě pekařských výrobků apod. V USA je používání také povoleno.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?