Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E572 - Stearan hořečnatý

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Živočišný původ

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Food-Info.net : E-numbers : 572 : Magnesium stearate [ web ]

Stearan hořečnatý - Wikipedie [ web ]

Charakteristika

Hořečnatá sůl kyseliny oktadekanové. Jedná se o pevnou bílou látku, nerozpustnou ve vodě. Všeobecně se látka považuje za bezpečnou (GRAS status).

Výroba

Může se vyrábět z živočisného tuku (zejména hovězího), ale existují i varianty, vyrobené z tuků rostlinných.

Použití

Používá se jako odpěňovací přísada, stabilizátor, protispékavá látka a nejčastěji jako plnidlo při výrobě tobolek a tablet. Používá se také k vázání cukrů v tvrdých cukrovinkách a v různých dětských kosmetických přípravcích.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy negativní účinky této látky.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?