Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Změny limitů dusitanů a dusičnanů v potravinách

Publikováno: 16.01.2024     Autor: Slunew

2023/2108, Nařízení Komise (EU), kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 a příloha nařízení Komise (EU) č. 231/2012, pokud jde o potravinářské přídatné látky dusitany (E 249-250) a dusičnany (E 251-252)


Zní Vám to složitě? tak jasně, je to právničina. Co to tedy znamená?

Toto nařízení se týká úpravy maximálního množství dusitanů a dusičnanů v potravinách, které byly stanoveny v nařízení (ES) č. 1333/2008.

Dusitan draselný (E 249), dusitan sodný (E 250), dusičnan sodný (E 251) a dusičnan draselný (E 252) jsou látky, které se používají jako konzervanty v potravinách. Jejich přítomnost v potravinách ale může vést ke vzniku tzv. nitrosaminů, z nichž některé jsou i karcinogenní. Nařízení Komise (EU) 2023/2108 tedy stanovuje nová pravidla pro používání dusitanů a dusičnanů v potravinách tak, aby se minimalizovalo riziko vzniku těchto nitrosaminů a zároveň byly zachovány jejich ochranné účinky proti množení bakterií, zejména bakterie, která způsobuje botulismus.

Pokud si chcete prohlédnou, kterých potravin se to týká a jaké, že to limity jsou, podívejte se na přílohu č.II.

A proč se to stalo?

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) neustále postupně přehodnocuje všechna potravinářská aditiva, zda na základě např. vyšší konzumace nějakých potravin nebo pod tíhou nových vědeckých poznatků přeci jenom, již dříve povolená E, případně jejich množství přeci jenom nemůže škodit lidskému zdraví. Takto už se snižovaly limity pro azobarvina, zakázala se titanová běloba apod.

No v loňském roce došla řada na nitrosaminy, které vznikají při použití dusitanů a dusičnanů. Úřad EFSA hodnotil ve vědeckém stanovisku toxicitu nitrosaminů pro zvířata a člověka, odhadl dietární expozici obyvatelstva Evropské unie (EU) nitrosaminům a posoudil rizika pro lidské zdraví obyvatelstva EU v důsledku odhadované expozice z potravy. Závěrem hodnocení je, že vystavení evropských spotřebitelů nitrosaminům, sloučeninám, které mohou vznikat v potravinách při jejich přípravě a zpracování, vyvolává zdravotní obavy.

Vědecké stanovisko úřadu EFSA: Risk assessment of N‐nitrosamines in food

Zdroj: EFSA

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?