Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Limity pro glutamáty

Publikováno: 24.07.2017     Autor: FÉR potravina

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) postupně přehodnocuje doposud používané limity pro potravinářská aditiva (E). Tak např.po azobarvivech, dusitanech a dusičnanech se na řadu dostala kyselina glutamová a její soli.


Kyselina glutamová je naprosto běžně se vyskytující aminokyselina (stavební prvky bílkovin) nejen v lidském organismu, ale i například v rajčatech, sójové omáčce nebo některých sýrech. Její soli – glutamáty – jsou v celé EU uznány jako potravinářské přídatné látky E 620 – 625. Přidávají širokého spektra potravin jako zvýrazňovače chuti.

EFSA znovu posoudil zdravotní nezávadnost glutamátů používaných jako potravinářská aditiva a stanovil přijatelný denní příjem (ADI) ve výši 30 mg/kg hmotnosti/den pro všech šest látek, ať už přirozeně se vyskytující nebo v podobě éček (E 620 - 625).

Dr. Claude Lambré, členka panelu EFSA pro potravinářské přídatné látky a zdroje živin přidávaných do potravin a předsedkyně pracovní skupiny pověřené přehodnocením, uvedla: "Na základě dostupných důkazů jsme přesvědčeni, že nově odvozený příjem (ADI) pro kyselinu glutamovou a glutamáty chrání zdraví spotřebitelů, protože je nižší než dávky,  při nichž se u lidí projeví nežádoucí účinky, jako jsou bolesti hlavy, zvýšený krevní tlak a zvýšená hladina inzulínu."

V rámci posouzení expozice zkombinovali vědci úřadu EFSA reálné údaje o spotřebě potravin, míře používání glutamátů uváděných potravinářským průmyslem a analytické výsledky z členských států. Odhadli, že expozice glutamátům přidávaným do potravin může překročit navrhovanou hodnotu příjmu (ADI) u jedinců všech skupin populace, jejichž strava se skládá z většího množství potravin obsahujících tyto přídatné látky. Expozice může také překročit dávky vyvolávající některé nežádoucí účinky (např. bolest hlavy), a to u vysoce exponovaných jedinců, jako jsou děti a dospívající.

V EU je přidávání glutamátů obecně povoleno až do maximální hodnoty 10 g/kg potraviny. V náhražkách soli, kořeních a ochucovadlech není uveden číselný údaj maximálního povoleného množství pro glutamáty. Ty musejí být použity v souladu se správnými výrobními postupy.

 

Zdroj: tisková zpráva EFSA a Informační centrum bezpečnosti potravin

Nejnovější články

Speciální daň na slazené nápoje?

Už jste slyšeli o dani na cukr, sůl či tuk? myslíte si, že by to mohl být…

Jaká je nejzdravější strava?

Není univerzální zdravá dieta! Ano jsou univerzální živiny, ale jejich…

BIO potravina roku 2024

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vyhlašuje soutěž Nejlepší biopotravina roku…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?