Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Konec titanové běloby!

Publikováno: 23.01.2022     Autor: FÉR potravina

E 171 - oxid titaničitý neboli titanová běloba mizí ze seznamu povolených potravinářských aditiv.


Potraviny, žvýkačky, léky, kosmetika, zubní pasty, opalovací krémy, papír, nátěrové hmoty, obaly včetně těch na potraviny, plasty. Tam všude doposud najdeme  E 171 nebo-li titanovou bělobu neboli oxid titaničitý. Ale minimálně u potravin už brzy tomu bude jinak!

Evropská komise novým nařízením  2022/63 ze dne 14. ledna 2022 stahuje oxid titaničitý (E 171) ze seznamu povolených potravinářských přídatných látek. Potraviny s jeho obsahem mohou být vyráběny do letošního 7. srpna. Prodávány pak do vyprodání zásob. N Výrobci mají půl roku jako přechodné období. V léčivých výrobcích bude nadále povolen, dokud se nenajde vhodná alternativa.

O tom, že titanová běloba přestává býti považována za bezpečnou jsme informovali už v loňském roce. 

Nicméně pochybnosti o bezpečnosti byly již v minulosti.

Dne 14. září 2016 zveřejnil úřad vědecké stanovisko k přehodnocení bezpečnosti oxidu titaničitého (E 171) jako potravinářské přídatné látky, v němž dospěl k závěru, že hranice bezpečnosti vypočtené ve stanovisku nejsou důvodem k obavám. Úřad nicméně doporučil další toxikologické zkoušky.

Dne 30. ledna 2017 vyhlásila Komise veřejnou výzvu k poskytnutí vědeckých a technologických údajů o oxidu titaničitém (E 171) se zaměřením na potřebu údajů zjištěnou ve vědeckém stanovisku k přehodnocení této látky jako potravinářské přídatné látky.

Dne 2. října 2017 a 29. června 2018 předložili provozovatelé podniků s ohledem na doporučení úřadu návrh na změnu specifikací pro oxid titaničitý (E 171) a poskytli nezbytné údaje. Dne 7. srpna 2018 požádala Komise úřad o vědecké stanovisko k tomu, zda poskytnuté údaje navrženou změnu specifikací pro oxid titaničitý (E 171) náležitě podporují.

Dne 12. července 2019 zveřejnil úřad k navrženým změnám specifikací pro oxid titaničitý (E 171) používaný jako potravinářská přídatná látka vědecké stanovisko. Úřad dospěl k závěru, že do specifikací mají být zahrnuty další parametry týkající se distribuce velikosti částic, a doporučil revizi definice potravinářské přídatné látky oxid titaničitý (E 171) ve specifikacích Unie.

Dne 6. března 2020 požádala Komise úřad, aby posoudil bezpečnost potravinářské přídatné látky oxid titaničitý (E 171) s ohledem na navržené změny specifikací, údaje z rozšířené jednogenerační reprodukční studie předložené konsorciem zúčastněných provozovatelů podniků v reakci na veřejnou výzvu k poskytnutí údajů vyhlášenou v roce 2017 i všechny nové relevantní údaje dostupné od dokončení přehodnocení oxidu titaničitého (E 171) v roce 2016, včetně údajů považovaných za slučitelné s požadavky na údaje uvedenými v pokynech k nanotechnologiím z roku 2018.

Dne 6. května 2021 zveřejnil úřad vědecké stanovisko k posouzení bezpečnosti oxidu titaničitého (E 171) jako potravinářské přídatné látky. Úřad ve svém stanovisku uvedl, že na základě všech dostupných důkazů nelze obavy ohledně genotoxicity vyloučit, a vzhledem k mnoha nejistotám dospěl k závěru, že oxid titaničitý (E 171) již nelze považovat za bezpečný, je-li používán jako potravinářská přídatná látka. 

zdroj: potravinyinfo.cz

Nejnovější články

Ořechová "másla"

Ořechová "másla" už nějakou dobu velmi oblíbená. Je to skutečně zdravá volba…

NutriScore pomocník nebo zlý pán?

Portugalsko zavedlo systém Nutri-Score jako národní dobrovolný systém značení…

Jak ochránit drůbež proti ptačí chřipce?

Francie plánuje na podzim vakcinaci 60 milionů kachen proti ptačí chřipce. Chce…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?