Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

10 tipů pro váš mozek

Publikováno: 22.10.2012     Autor: Neznámý

Chcete si udržet mozek v kondici ? Přinášíme tipy, které vám v tom pomohou.


Potřebujete zlepšit paměť? Jezte mandle


Jsou nejen zdravé, ale také podporují činnost mozku a zlepšují paměť. Když si konzumaci mandlí budete chtít zpestřit, zkuste mandlové mléko, které si můžeme vyrobit i sami doma. Příprava je poměrně jednoduchá a nezabere příliš času na přípravu. 100g oloupaných mandlí nasekáme pomocí robotu na malé kousky, zalijeme 750ml čerstvé pitné vody a necháme alespoň 3 hodiny odstát. Během louhování občas promícháme. Pak už stačí jenom mandle s vodou umixovat do pěnivého nápoje a přecedit přes jemné sítko či plátýnko. Sklenici mandlové mléka pijte ráno po probuzení nebo večer před spaním. Osladit můžeme lžičkou medu či datlovým sirupem.
Mandle také působí i proti stresu. V dnešní uspěchané době je těžké pro mnoho lidí se stresu úplně vyvarovat. Psychická nepohoda se časem odráží i na menší fyzické kondici a tím pádem i na funkci mozku. Pár mandlí denně nebo sklenice mandlového mléka je zdravější alternativou pro organismus než hned běžet do lékárny a pohodlně zobat barevné pilulky.
Na našem webu již vyšel článek o mandlích zde.

Jablečný džus a jablka bystří mozek


Výzkum z University of Massachusetts Lowell (UML) naznačuje, že konzumací jablek, popřípadě popíjení jablečného džusu pomáhá ke zvýšení paměti. Jablka totiž obsahují vysoké množství antioxidantů, což vede k ochraně mozkových buněk před stárnutím. Výsledky nejsou vidět hned po prvním vypití jablečného džusu zejména v mládí, na výsledek si budete muset počkat. U starších osob je výsledný efekt lépe pozorovatelný. Pro zachování dobré mysli i v pozdním věku je pití jablečného džusu velkým pomocníkem.

Hodně spánku


Asi každý už zažil období nedostatku spánku a proto pro něho nebude překvapením, když se druhý cítil neodpočatě a jeho výkon tomu odpovídal. Nedostatek spánku vede i k neschopnosti si něco zapamatovat. Dlouhodobá paměť se tedy odráží i od délky a kvality spánku. Vědecké výzkumy prokázali, že dobrovolníci si pamatovali získané informace lépe, když měli dostatek spánku, než když neměli možnost se dobře vyspat. Unavený mozek je jen výsledkem přepracovanosti a nedostatku spánku.

Radost a těšit se třeba i z maličkostí


Naučte se radovat z několika jednoduchých potěšení, který vám každodenní život přináší a těšte se z každé maličkosti. Radovat se je nejen velký přínos pro celkové zdraví organismu, ale když budete vyladěni a nebudete si všímat banalit měli by jste časem pocítit i vnitřní klid a nejen to. Odpočne si i mysl a mozek vám bude lépe pracovat. Několik dobrých tipu pro posílení vaši mysli, těla i duše:

  • poslouchejte hudbu a vychutnejte si jí do posledního doušku
  • oceňte nebo pochvalte blízkého či někoho z okolí či v práci
  • hrajte si se svými dětmi
  • relaxujte večer v horké bylinkové koupeli
  • při obědě nehltejte, zpomalte a vychutnejte si ho
  • choďte na procházky

Vyhýbejte se těžkým jídlům


K lepší výkonnosti mozku rozhodně nepřispívá těžká strava. Způsobuje nejen problémy našeho zažívacího systému, ale také ubírá naší psychice. Pokud jíte převážně těžká jídla cítíte se po jídle velmi unaveni, což také vede k prohloubení smutku, strachu, hněvu ve vaší mysli a z dlouhodobého hlediska k následným civilizačním chorobám. Zdravá a lehčí strava dělá dobře mozku a zároveň i vašemu tělu.

Trénování


Stejně jako fyzické cvičení je nezbytné pro silné tělo, stejně tak důležité je i paměťové cvičení. Hravá mysl vykazuje vynikající paměť. Mezi hry co bystří mozek patří například pexeso, scrabble, křížovky, puzzle a další podobně aktivní činnosti.

Cvičení jógy nebo meditace


Jednou z dalších technik na povzbuzení mozku je cvičení jógy a meditace. Mozek se naučí střídáním poloh, kdy jste hlavou směrem dolů pracovat s větším přísunem krve. Také pomocí hlubokého dýchání se zvyšuje prokrvení mozku. Jóga také pomáhá při bolesti zad, při přetížení nervového systému nebo zbavování se stresu.

Poslední doba jídla před spánkem


Jíst těžká jídla na noc způsobuje nedostatečnou intenzitu kvalitního spánku a může mít vliv na únavu v dalším novém dni. Pokud tedy vaše večeře obsahovala hodně tuků, pravděpodobně to přispěje k bezesné noci. Na noc by se také neměla jíst příliš slaná jídla, pít alkohol a nápoje obsahující kofein. Opačný účinek má heřmánkový čaj, který je vhodný vypít hodinu před plánovaným spánkem. Má totiž uklidňující účinky. Odborníci pro zdravou výživu doporučují jíst naposledy dvě hodiny před spaním. Pokud se chystáte do postele kolem 22. hodiny večer, v osm hodin si ještě můžete dopřát malý kousek lehké večeře.

Rozvíjení smyslů


Pokud si chcete zachovat správnou funkci mozkové činnosti až do stáří, využijte k tomu svoje smysly. Už od kojeneckého věku, kdy se mozek dobře rozvíjel byly využity k podpoře činnosti všechny smysly, tedy - zrak, sluch, hmat, čich a chuť. Také rozvíjením svých myšlenek, nápadů, které se rodí v mozku podporujete jeho činnost.

Ovládejte svůj temperament


Deprese, stres a změny nálad, nic z toho našemu mozku nesvědčí. Jezte hodně čerstvé zeleniny, pijte hodně vody a meditujte nebo cvičte jógu na zmírnění emocí, vzteku a výkyvů nálady.


Snažíte se o svůj mozek starat, aby byl v kondici ? Jestli máte nějaký tip, na který jsme zapomněli, podělte se o něj s námi i s ostatními v diskusi pod článkem.

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?