Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

28 potravin pro zdraví

Publikováno: 09.10.2012     Autor: Neznámý

Potraviny, které vám zaručeně můžeme doporučit jako základ zdravé stravy a zdravého života.


Černé fazole


Luštěniny jsou levné a lze je snadno uvařit, proto by měli být základem jídelníčku každého člověka. Jsou bohatým zdrojem bílkovin a proto jsou velmi populární mezi vegetariány jako náhrada za maso. Také jsou plné vlákniny a černé fazole mají dokonce malé množství omega-3 mastných kyselin, které mají pozitivní vliv na výdrž srdce. Pravidelnou konzumací tmavých fazolí do sebe také dostáváte malé množství antioxidantů.

Kapusta


Kapusta je vhodným kandidátem v prevenci v boji proti rakovině prsu. Podle studie Michiganské univerzity se u žen, které jedli více než tři šálky kapusty týdně, snížilo riziko rakoviny prsu až o 50 procent. Kapusta je zdrojem kyseliny listové, vlákniny a antioxidantů. Je také bohatá na vitamín K, ten pomáhá například pro správné srážení krve.

Losos


Losos a to především volně žijící losos je bohatým zdrojem vitamínu D a omega-3 mastných kyselin, která dokáže ochránit nejen vaše srdce, ale i cévy a šedou kůru mozkovou.

Vlašské ořechy


Vlašské ořechy sice mají vysoký obsah tuku, ale jsou zdravější než nasycené tuky v mase nebo v mléčných výrobcích. Ořechy příznivě ovlivňují mozkovou činnost. Příznivě působí proti srdečním a cévním chorobám, dále regulují krevní tlak a snižují hladinu cholesterolu.

Dýně


Dýně je nízkokalorické zelenina, která má vysoký obsah vlákniny a vitamínu A. Její oranžová barva vám jistě už také napověděla, že je zdrojem velkého množství beta-karotenu, ten mimo jiné pomáhá předcházet onemocněním srdce.


Jablko


Jablka mají vysoký obsah vlákniny, zejména rozpustné vlákniny tzv. pektin. Zlepšuje zažívání a podporuje činnost mozku. Jablka obsahují mnoho výživných látek přímo ve slupce a proto by se neměla loupat, patří mezi ně vitamíny a minerály. Jablko také uspokojí chuť na sladké.

Borůvky


Plody borůvky nemusíme ani zdlouhavě představovat, co je, ale dobré u nich vypíchnout je, že jsou lékem na celý seznam nemocí. Posilují imunitní systém, jsou zdrojem vitamínu C a E a jsou také silným přírodním zdrojem antioxidačních látek. Borůvky mohou léčit chřipku, angínu, podporují činnost srdce a paměť.

Banán


Banány mají vysoký obsah draslíku, který napomáhá v boji proti vysokému krevnímu tlaku a má zásadní význam pro správnou funkci svalového a trávicího systému, snižuje riziko infarktu. Je také bohatý na vlákninu a železo. Obsahuje vitamín B, který mírní nervový systém.

Brokolice


Brokolice patří do košťálové zeleniny jako zelí nebo květák. Je spojována s prevencí nádorových onemocnění, především prostaty. Brokolice má také vysoký obsah vlákniny a jídelníček bohatý na vlákninu může pomoci snížit krevní tlak. Brokolice obsahuje více jak 90% vody a má velmi málo sacharidů, je zdrojem vitamínu skupiny B. Naleznete v ní také vitamín E a kyselinu listovou.

Špenát


Špenát je listová zelenina plná živin, jako je např. železo, vápník a vitamín A. Špenátu by se zejména neměli vyhýbat budoucí maminky protože zabraňuje poškození plodu během těhotenství. Dále obsahuje vitamín C, K a A, snižuje riziko infarktu, může zabraňovat šedému zákalu, dále prospívá k vývoji červených krvinek.

Sladké brambory


Nejen, že jsou chutné, ale sladké odrůdy brambor obsahují draslík, který pomáhá snižovat krevní tlak a riziko mrtvice. Sladké brambory jsou bohaté na minerály, vlákninu a jsou téměř bez tuku.

Fazole


Obsahují draslík a hořčík. Fazole pomáhá držet správný krevní tlak. Jsou vysokým zdrojem vlákniny, které snižují cholesterol v krvi. Fazole jsou také bohaté na železo a bílkoviny, což slouží jako náhrada za maso u vegetariánů.


Čočka


Pokud nejste zrovna fanoušek fazolí, můžete vyzkoušet čočku, její výhodou je například snadná příprava a je stravitelnější než hrách nebo fazole. Čočka obsahuje větší množství minerálních látek jako je železo, měď, zinek, selen, draslík nebo chrom. Konzumací čočky také do sebe dostáváte vitamíny skupiny B. Podporuje tvorbu červených krvinek a je tedy vhodná na chudokrevnost.

Řepa


Řepa je zásaditá, obsahuje selen, kyselinu listovou, vitamín C a draslík. Pomáhá zbavovat mozek těžkých kovu jako je například hliník. Snižuje riziko srdečních onemocnění, zesiluje stěny cév a je dobrým pomocníkem při boji proti mykózám.

Lilek


Je zatím v mnoha domácnostech neatraktivním jídlem, nicméně se v jeho případě ochudíte o přísun vlákniny, celou škálu vitamínů B. Dále obsahuje kyselinu listovou a sodík. Jeho tmavě fialová barva je důkazem, že má silné antioxidanty, ty jsou důležité pro ochranu mozkových buněk. Pomáhá předcházet vzniku volných radikálů.

Růžičková kapusta


Je jedna z mála druhů zeleniny, která snese venkovní mrazivé počasí. Pomáhá například proti stresu, zácpě a při detoxikaci organismu. Je zdrojem mnoha nepostradatelných vitamínů, mezi ně například patří vitamín B1, kyselina listová, vláknina a vitamín C.


Rajče


Obsahuje celou řadu prospěšných látek jako vitamín A, C, E, K a řadu skupiny B. Chrání organismus před škodlivými volnými radikály, protože je také zdrojem antioxidantů. V menším množství obsahuje vápník, fosfor a vlákninu. Oproti tomu překypuje karoteny.


Quinoa


Quinoa, nebo-li merlík čilský, obsahuje aminokyseliny. Je důležitá pro budování svalové hmoty, obsahuje totiž vysoký podíl bílkovin. Neobsahuje lepek. Je velmi snadno stravitelná.

Ovesné vločky


Ovesné vločky obsahují vysoký podíl vlákniny, hodí se tedy nejen pro štíhlou linii, ale zlepšuje trávící systém a pomáhá proti zácpě. Rozpustná vláknina pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, příznivě působí na cévní onemocnění. Může působit také jako prevence proti vzniku cukrovky a srdečních onemocnění.

Bulgur


Bulgur je jedním z několika méně známých celých zrn a přitom je snadný na přípravu. Obsahuje vitamíny A, B, hořčík, fosfor a železo. Disponuje minimálním množstvím tuku, podporuje činnost střev a nervovou soustavu. Nenadýmá.

Libové maso


Maso je bohaté na bílkoviny, vitamínů B, vitamín E, železo, zinek a hořčík. Ale je zapotřebí rozlišovat mezi libovým masem a masem s vysokým obsahem nasycených tuků a cholesterolu. Vhodnou tepelnou úpravou je vaření v páře nebo dušení. Nevhodnou úpravou je smažení, pečení s tukem nebo fritování.

Lněné semínko


Semena jsou dobrým zdrojem rostlinných bílkovin a ze 40% obsahují olej a jsou také bohatá na omega-3 mastné kyseliny, které jsou velmi prospěšné pro naše srdce. Před konzumací je potřeba semínka rozemlít, jinak si z nich organismus nic nevezme. Redukují hladinu cholesterolu.


Celozrnný chléb


Celozrnný chléb by mě být nedílnou součástí zdravého jídelníčku. Není ovšem celozrnný chléb jako celozrnný. Celozrnný chléb by měl obsahovat aspoň polovinu celého zrna, otruby a klíčky. Rafinované obiloviny, které se používají v bílém chlebu jsou zbaveny všeho dobrého.
Celozrnný chléb se zrnem obsahuje vitamíny B, vlákninu a želenu. Jejich konzumace je spojována s nižším rizikem srdečních onemocnění, některých tipů rakoviny, obezity a cukrovky. Chléb je tedy dobrý způsob jak do sebe dostat něco celozrnného i když zrovna celozrnným potravinám moc nefandíme.

Chia semena


Stejně jako lněné semínko, Chia semena jsou také dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin, chrání nás před záněty, artritidou a srdečními chorobami. Na rozdíl od lnu Chia semínka nemusíme mlít. Jsou také zdrojem energie.
Více o semínkách Chia v článku zde.

Mandle


Stejně jako ostatní ořechy jsou mandle bohatým zdrojem bílkovin. Obsahují také vlákninu, vápník, draslík, železo, vitamín skupiny B, E. Jsou vhodné pro krvetvorbu, zdraví srdce a cév, jsou také dobré jako prevence rakoviny díky obsahu antioxidantů.

Hořká čokoláda


Kvalitní hořká čokoláda s vysokým podílem kakaa je plná flavonoidů. Jsou to velmi účinné antioxidanty, které chrání buňky před volnými radikály. Podle mnoho studií hořká čokoláda s obsahem flavonoidů při pravidelné konzumaci může chránit tělo před mrtvicí, rakovinou či demencí.
Hořká čokoláda snižuje riziko vzniku krevních sraženin. Ač to bude znít neuvěřitelně po hořké čokoládě se netloustne, její konzumace snižuje chuť na sladké a na tučná jídla. Vše, ale s mírou.

Červené víno


Červené víno vyrobené z modrých hroznů může mít blahodárný účinek na vaše zdraví, ale v případě a pouze při zodpovědném mírném pití. Pravidelné pití červeného vína je spojováno s dlouhověkostí, nižšími riziky diabetu a srdečních onemocnění. Víno vypěstované v chladnějších oblastech obsahují vyšší koncentraci prospěšného resveratrolu.

Extra panenský olivový olej


Olivový olej už není jenom základem stravy středomořských oblastí. Je vysokým obsahem mononenasycených tuků, které mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu.


Myslíte, že nám zde nějaké potraviny, které by na zdravém jídelníčku neměly chybět ? Podělte se o ně s námi a ostatními v diskusi pod článkem.

Nejnovější články

Test tavených sýrů 2024

V roce 2023 uplynulo sto let od chvíle, kdy se u nás, přesněji řečeno ve…

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Jsou takřka nezničitelné a škodí zdraví

Jde o syntetické látky známé jako perfluorované a polyfluorované alkylové…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?