Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Ani málo, ani moc…

Publikováno: 20.03.2023     Autor: Slunew

Většina živin je pro člověka bezpečná, když ji není moc a pro zdraví prospěšná, když ji není ale ani málo. To platí i o mědi.


Měď je základní mikroživinou pro všechny živé bytosti včetně člověka. Příliš mnoho nebo příliš málo mědi ve stravě může vést ke zdravotním problémům. Nadměrné zadržování mědi v těle v průběhu času může být pro člověka toxické, zejména pro játra.

Měď se přirozeně vyskytuje v mnoha potravinách. Bohužel se do potravinového řetězce dostává i díky použití v organických i konvenčních pesticidů, krmiv a potravinářských přídatných látek (E), ale třeba i a jako obohacující živina fortifikovaných (obohacovaných) potravin a potravinových doplňků.

Vědecký výbor úřadu EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) dospěl k závěru, že při příjmu do 5 mg mědi denně nedochází k jejímu zadržování, a stanovil i přijatelný denní příjem (bezpečnou úroveň) 0,07 miligramu na kilogram tělesné hmotnosti pro dospělou populaci, v návaznosti na to stanoví přijatelný příjem pro mladší věkové skupiny.

Co je ale důležití při zkoumání všech možných zdrojů příjmu mědi lidským organismem, došli odborníci z EFSA, že celkový příjem mědi pod novou bezpečnou úrovní.

Hlavním příjmem jsou přirozeně se vyskytující hladiny mědi v potravinách, případně z měděného nádobí. Příspěvek pesticidů, potravinářských a krmných přísad nebo hnojiv byl zjištěn jako zanedbatelný.

Díky zdrojovým složkám pro výrobu kojenecká výživy a pokračovací kojenecké výživy, kde se přirozeně (NE po chemizaci v zemědělství) vyskytuje měď, tyto výrobky významně přispívají k dietární expozici mědi u kojenců a batolat. Nepříznivých účinků expozice mědi u dětí se však není třeba bát, protože děti mají vyšší potřebu živin (tedy i mědi) z důvodu intenzivního růstu a vývoje.

 

Odkazy na výstupy z práce odborníků EFSA:

Re‐evaluation of the existing health‐based guidance values for copper and exposure assessment from all sources

Public consultation on the draft scientific opinion on the re‐evaluation of the existing health‐based guidance values for copper and exposure assessment from all sources

Nejnovější články

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Demenci a Alzheimerově chorobě lze předcházet i správnou výživou

Alzheimerova choroba a různé formy demence narušují část mozku a kognitivní…

UZP - vašemu zdraví neprospějí

„Ultrazpracované potraviny“ lidem chutnají – mimo jiné proto, že jsou navržené…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?