Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Atopický exém - stres, éčka a civilizace

Publikováno: 23.05.2009     Autor: Neznámý


Zdravim vsechny v teto zajimave diskusi. Rada bych prispela take svym pribehem. Od mych 21 let me muj obvodni lekar oznacoval za atopika a tak se ke mne i choval. Cele tema je mi blizke zvlast ta cast s detmi co trpi exemy a jdou se uskrabat od svedeni a bolesti kuze. Sama jsem si tim prosla, no nanestesti moji rodicove nebyly natolik osviceni a po verdiktu kozniho lekare,ze mi nic neni jsem sklizela spis rozhorceni nez soucit nad sedrenou kuzi.Zdravotni problemy mi vyvrcholily v 25 letech, pred statnicemi, kdy me radna davka stresu dostala do zalostneho stavu. Kamarad mi doporucil vysadit lepek, no zazrakem se mi po 10 dnech ulevilo natolik, ze jsem nemela ani nutkani se skrabat, nicmene jizvy se mi hojily jeste cele leto. Proto bych chtela apelovat na vsechny maminky takovychto deti, zkuste vysadit lepek u exemu na mesic u svych ratolesti jestli se jim ulevi.
Ja jsem mohla prozit klidnejsi leta, kdyby mi to nekdo poradil drive. Ja osobne jsem take presvedcena, ze kazdicka nemoc vznika na psychicke urovni, urcite postoje se mohou prenaset az do genetickeho kodu, po nasich predcich dedime nejen charakter a podobu, ale i sklony k urcitym nemocem, ktere mohou byt natolik silne, ze se projevi jiz pri narozeni a nemame silu s tim nic v dany moment udelat.Ja osobne to citim jako, ze kdyz si behem zivota zpusobim nemoc dostat se z ni me bude stat cestu 1 km, ale dostat se ze zdedene nemoci povazuju uz za cestu o delce 2 km, protoze je to spina fakt zazrana:). Vsichni si prejeme mit dobry pocit ze zivota. Velmi ocenuji kazdeho cloveka, ktery hleda zpusoby citit se lepe a nehycka si sve nemoci a nelituje se.Proto velmi ocenuji vsechny co tu pisi, ze se snazi zjistit, co dela jejich telu dobre a co ne.
Me osobne je v prvni moment jedno z jakeho dusevniho stavu nebo postoje mam celiakii(alergie na lepek), potrebuju se dostat od toho alergenu pryc a dat se do kupy.Po svych mizernych zkusenostech s lekari zastavam nazor, ze je dulezite, jak se clovek citi, ne co najdou nebo nenajdou lekari. Velmi ocenuju, vsechny co v sobe najdou silu zmenit svuj dosavadni zivot a citit se lepe. Je to uctyhodne. Je mi blizka priroda a tak jsem vystudovala trvale udrzitelne vyuzivani prirodnich zdroju. Mozna ze nekdo povazuje tuto civilizaci za vyspelou, ale ja rozhodne ne. Jidlo se zmenilo na odpadky ve prospech male skupiny lidi.Bohuzel revolucni zmena technologickeho postupu pri produkci potravin, taktez drtive meni jeho chemicke slozeni, ikdyz na zelenine nenajdete E :). Tim nerikam aby lidi zacali lezt zpatky na stromy :)(Rada nekupujte ovoce a zeleninu puvodem mimo EU, plati tam jina legislativa, tzn. pri produkci je to tam jeste zhovadilejsi nez v EU). Po prostudovani tematiky Ecek (kniha vis co jis?) souhlasim, ze nektera ecka jsou i oznacenim pro vitaminy a jsou prospesna, jina si myslim, ze jsou latkami neprirozenymi a mohou vyvolavat nelibou reakci organismu a je proto vhodne se jim vyhnout. Ja osobne volim cestu nejmensiho zla, protoze dnes uz dobrych cest moc neni, zvlaste pro obyvatele vetsich mest.Extremy typu dite vegetarian mi prijdou jako vysledek fanatismu, prosim budme normalni, dospely vegetarian to je jeho volba, ale u deti to povazuji za neprirozene, zvlaste pokud nekolik generaci predku nebylo vegetariany, potom takove dite ma v genetickem kodu zadefinovanou spise vsezravost, tak je asi mensi zlo mu sem tam trochu toho masa v ciste podobe doprat, ma na to geneticky uzpusobeny metabolismus, nemusi umet vstrebat dostatek zivin pouze z nezivocisneho materialu.
O psychickych pricinach nemoci si dovoluji napsat par radecku, pokud to nekoho nezajima, tak nemusi dal cist:) X krat jsem slysela definici,ze je alergie prehnana reakce na podnet Podle me osobni teorie vznika nejprve v dusi a v hlave a potom se dostava do tela (pokud ji uz predtim nezdedite). x krat jsem uvazovala co by to mohlo byt konkretne. Dospela jsem zatim sem: X krat jsem pozorovala, jak nekdo nekomu rekne jedine urazlive slovo, a ten druhy zareaguje, jak cert z krabicky, rudy krici, citi se strasne ukrivdene a ublizene, protoze si to vztahne a bere si neci slovo osobne, je cely rozliceny. Jedno urazlive slovo se da prirovnat k alergenu, je tak maly a tak bezvyznamny,dokud mu neci imunitni system neda takovy vyznam, ze vyvola brutalni reakci, dotycny casto zrudne, vyhazi se, smrka,kycha..nepodoba se to trosku? Mozna se mylim, ale myslim si, ze tento priklad stoji za to ho podrobit pozorovani a uvaham.
U exemu je moje patrani jine, pokozka je nejvetsi organ a je to dotyk lidskeho tela s okolnim svetem. Nekdy muze byt tak dusna atmosfera, ze to clovek neunese a zvlaste pokud je malicky a nema to cim jeste pochopit, jedine cim se tomu brani je odpor k takovemu otravenemu prostredi, kdy telo je jako zasada a prostredi kyselina a na stycnych plochach to pekne vre (od toho jak se protichudne nazory na to jak by mel zivot vypadat tlucou). Dotycny se stiti toho nevlidneho sveta kolem sebe a nechce se ho dotykat a tak dochazi k obrovske aktivite na povrchu kuze, coz vede k exemu. Neni lehke akceptovat ten zkorumpovany svet, kde se potira vlastni rasa.
Kazdy, zvlaste atopik, muze nahlednout do sveho srdce a podivat se, vuci cemu v okoli ma takovy odpor se dotknout, a co je tak tezke akceptovat. Uz jsem popismenkovala vsechno, co jsem mela na srdci. Po dlouhe dobe jsem mela chut a prilezitost se projevit snad na spravnem miste.Preji vam vsem hodne sily a odhodlani pri kazdodenni snaze citit se dobre.

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?