Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Balené ledové kávy

Publikováno: 20.12.2020     Autor: FÉR potravina

O kvalitě balených ledových káv si většina nemyslí nic dobrého. Jak to mu je doopravdy?


Ledovou kávu, tu nebalenou, čerstvě připravenou si vychutnáváme povětšinou v létě na zahrádkách kavárny či restaurace. Nicméně ani v zimě se jí někteří nevyhýbají, ale místo čerstvě připravené si kupují už hotovou v obchodech. Co od takové kávy můžeme čekat?

Obsah cukru a kofeinu u balených ledových káv nás možná překvapí. Obsahem cukru totiž mohou konkurovat některým potravinám, kofeinu ale mnoho nedodají.

Spotřebitelský pořad Kassensturz veřejnoprávní televize SRF a spotřebitelský časopis Saldo provedly test 15 vzorků balených kávových nápojů. Hlavním cílem bylo zjistit obsah pochybných přísad a nežádoucích látek. Tento test se také zaměřil na obsah kofeinu cukru a tuku, v těchto nápojích.

Prvním pozitivním výsledkem testu byla absence těžkých kovů (kadmia), polysacharid karagenan ani fosfáty se ve výrobcích také nenacházely. Jako problém se ukázalo ale velké množství cukru a tuku. V mléce se přirozeně vyskytuje laktóza, což je tzv. mléčný cukr.

Výrobci však velmi často přidávají do nápojů klasický bílý řepný cukr. Test ukázal 9-15 g v jednom kelímku.

Spotřebitel si často neuvědomuje, že jeden kelímek může tvořit pětinu až čtvrtinu denního přijmu přidaného cukru z 50 g dávky, doporučené světovou zdravotnickou organizací (WHO)

Nejvyšší obsah cukru a tuku na jednu porci (350 ml) byl v testovaných nápojích značek OK a Denner. Nejmenší v mandlových nápojích od Emmi a Alpro

Lidé, kteří pijí kávu nejen kvůli chuti, ale i kvůli povzbuzení výsledky tohoto testu nepotěší. Ne všechny ledové kávy opravdu povzbudí. Podle laboratorních výsledků obsahuje polovina produktů méně kofeinu než šálek espressa. Produkty značek Alnatura, Alpro a Migros obsahují sotva polovinu kofeinu z jednoho šálku.

Zdroj : D-test



Diskuse k článku

Zatím nebyl přidán žádný komentář

Přidat komentář

Nejnovější články

Sezonní ovoce a zelenina – měsíc leden

Zima je období, kdy je výběr čerstvého lokálního ovoce a zeleniny velmi omezený…

Logo Nutri-Score na obale potravin

Výrobce potravin v ČR může dobrovolně umístit logo Nutri-Score na přední obal…

Evropa očekává pokles spotřeby masa

Výhled pro odvětví zemědělství do roku 2030 - Evropa očekává pokles spotřeby…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?