Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Balené ledové kávy

Publikováno: 20.12.2020     Autor: Daniel Kalmus

O kvalitě balených ledových káv si většina nemyslí nic dobrého. Jak to mu je doopravdy?


Ledovou kávu, tu nebalenou, čerstvě připravenou si vychutnáváme povětšinou v létě na zahrádkách kavárny či restaurace. Nicméně ani v zimě se jí někteří nevyhýbají, ale místo čerstvě připravené si kupují už hotovou v obchodech. Co od takové kávy můžeme čekat?

Obsah cukru a kofeinu u balených ledových káv nás možná překvapí. Obsahem cukru totiž mohou konkurovat některým potravinám, kofeinu ale mnoho nedodají.

Spotřebitelský pořad Kassensturz veřejnoprávní televize SRF a spotřebitelský časopis Saldo provedly test 15 vzorků balených kávových nápojů. Hlavním cílem bylo zjistit obsah pochybných přísad a nežádoucích látek. Tento test se také zaměřil na obsah kofeinu cukru a tuku, v těchto nápojích.

Prvním pozitivním výsledkem testu byla absence těžkých kovů (kadmia), polysacharid karagenan ani fosfáty se ve výrobcích také nenacházely. Jako problém se ukázalo ale velké množství cukru a tuku. V mléce se přirozeně vyskytuje laktóza, což je tzv. mléčný cukr.

Výrobci však velmi často přidávají do nápojů klasický bílý řepný cukr. Test ukázal 9-15 g v jednom kelímku.

Spotřebitel si často neuvědomuje, že jeden kelímek může tvořit pětinu až čtvrtinu denního přijmu přidaného cukru z 50 g dávky, doporučené světovou zdravotnickou organizací (WHO)

Nejvyšší obsah cukru a tuku na jednu porci (350 ml) byl v testovaných nápojích značek OK a Denner. Nejmenší v mandlových nápojích od Emmi a Alpro

Lidé, kteří pijí kávu nejen kvůli chuti, ale i kvůli povzbuzení výsledky tohoto testu nepotěší. Ne všechny ledové kávy opravdu povzbudí. Podle laboratorních výsledků obsahuje polovina produktů méně kofeinu než šálek espressa. Produkty značek Alnatura, Alpro a Migros obsahují sotva polovinu kofeinu z jednoho šálku.

Zdroj : D-test

Nejnovější články

Jak ochránit drůbež proti ptačí chřipce?

Francie plánuje na podzim vakcinaci 60 milionů kachen proti ptačí chřipce. Chce…

Zmrzlináři chtějí šetřit a oteplovat zmrzliny.

Začíná se nám blížit léto. Slibují nám opravdu vysoké teploty, tak v rámci…

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?