Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Bez pesticidů byly jen bioprodukty!

Publikováno: 12.02.2023     Autor: FÉR potravina

Exotické ovoce bývá často kontaminováno nežádoucími chemikáliemi, ukázal test vzorků z běžné obchodní sítě. Prosty pesticidů byly pouze produkty pěstované metodami ekologického zemědělství.


Sice test proběh v Rakousku a před koncem roku 2022, ale exotické ovoce se dováží z obdobných zdrojů i k nám a prodává se celoročně. Na rozdíl od tuzemského ovoce zde skutečně platí, že chci-li čisté, je potřeba sáhnout po BIO kvalitě.

Rakouské spotřebitelské sdružení VKI laboratorně testovalo 28 exotických plodů na obsah pesticidů, chlorečnanů a chloristanů. Jedenáct produktů bylo hodnoceno jako velmi dobré, 7 dostalo dobrou známku, dva skončily jako nevyhovující. Vzorky byly pořízeny v supermarketech, prodejnách zdravé výživy, diskontech a stáncích jednoho z vídeňských trhů. Konvenčně bylo vypěstováno 21 plodů a 7 pocházelo z ekologického zemědělství. Vzorky byly dovezeny z devíti různých zemí (Itálie, Španělsko, Turecko, Řecko, Thajsko, Kolumbie, Peru, Brazílie a Jižní Afrika). Nejvíce bylo granátových jablek, grapefruitů a mang, ale testovaly se také plody maracuji, kaki, papáji nebo kumquatu.

V žádném ze 7 bioproduktů se nevyskytovaly pesticidy, ale jejich rezidua se našla v 13 vzorcích pěstovaných konvenčním způsobem. V jednom granátovém jablku z Turecka bylo povolené maximální množství překročeno více než jedenapůlkrát. V některých produktech bylo i několik nežádoucích látek. V mučence z Kolumbie byly čtyři různé pesticidy.

Tým testoval produkty také na obsah chlorečnanů a chloristanů. Chlorečnany se dříve používaly jako herbicidy, v EU jsou už zakázané. Sloučeniny chloru se však stále používají k úpravě vody určené k omývání ovoce a hygieně třídíren a mohou se tak dostat do ovoce i do životního prostředí. Chloristan se vyskytoval ve čtyřech vzorcích (španělská granátová jablka, italský kumquat a bio grapefruit z Jižní Afriky).

Chemické látky se nacházely především na slupce ovoce. Proto by se měly plody před zpracováním vždy důkladně omýt. Platí to i pro druhy, jejichž slupka se nekonzumuje, jako je mango nebo granátová jablka. Chemikálie se mohou ze slupky dostat do jídla z rukou, prkénka nebo nože.

EU se v roce 2009 rozhodla nahradit některé zvláště sporné chemické látky používané při pěstování plodin méně škodlivými alternativami, ale zatím k tomu nedošlo. Řada vysoce toxických pesticidů, jako jsou fludioxonil, tebuconazol nebo cypermethrin, se stále smí používat a vyskytovaly se také v některých testovaných vzorcích.

Z výsledků testu vyplývá, že šetrnější pro zdraví a přírodu je dát přednost ekologicky pěstovanému ovoci a domácím odrůdám, které jsou méně náchylné k chorobám, a proto vyžaduje méně ošetření pesticidy.

Převzato z dTestu

Nejnovější články

Speciální daň na slazené nápoje?

Už jste slyšeli o dani na cukr, sůl či tuk? myslíte si, že by to mohl být…

Jaká je nejzdravější strava?

Není univerzální zdravá dieta! Ano jsou univerzální živiny, ale jejich…

BIO potravina roku 2024

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vyhlašuje soutěž Nejlepší biopotravina roku…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?