Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Bez pesticidů byly jen bioprodukty!

Publikováno: 12.02.2023     Autor: FÉR potravina

Exotické ovoce bývá často kontaminováno nežádoucími chemikáliemi, ukázal test vzorků z běžné obchodní sítě. Prosty pesticidů byly pouze produkty pěstované metodami ekologického zemědělství.


Sice test proběh v Rakousku a před koncem roku 2022, ale exotické ovoce se dováží z obdobných zdrojů i k nám a prodává se celoročně. Na rozdíl od tuzemského ovoce zde skutečně platí, že chci-li čisté, je potřeba sáhnout po BIO kvalitě.

Rakouské spotřebitelské sdružení VKI laboratorně testovalo 28 exotických plodů na obsah pesticidů, chlorečnanů a chloristanů. Jedenáct produktů bylo hodnoceno jako velmi dobré, 7 dostalo dobrou známku, dva skončily jako nevyhovující. Vzorky byly pořízeny v supermarketech, prodejnách zdravé výživy, diskontech a stáncích jednoho z vídeňských trhů. Konvenčně bylo vypěstováno 21 plodů a 7 pocházelo z ekologického zemědělství. Vzorky byly dovezeny z devíti různých zemí (Itálie, Španělsko, Turecko, Řecko, Thajsko, Kolumbie, Peru, Brazílie a Jižní Afrika). Nejvíce bylo granátových jablek, grapefruitů a mang, ale testovaly se také plody maracuji, kaki, papáji nebo kumquatu.

V žádném ze 7 bioproduktů se nevyskytovaly pesticidy, ale jejich rezidua se našla v 13 vzorcích pěstovaných konvenčním způsobem. V jednom granátovém jablku z Turecka bylo povolené maximální množství překročeno více než jedenapůlkrát. V některých produktech bylo i několik nežádoucích látek. V mučence z Kolumbie byly čtyři různé pesticidy.

Tým testoval produkty také na obsah chlorečnanů a chloristanů. Chlorečnany se dříve používaly jako herbicidy, v EU jsou už zakázané. Sloučeniny chloru se však stále používají k úpravě vody určené k omývání ovoce a hygieně třídíren a mohou se tak dostat do ovoce i do životního prostředí. Chloristan se vyskytoval ve čtyřech vzorcích (španělská granátová jablka, italský kumquat a bio grapefruit z Jižní Afriky).

Chemické látky se nacházely především na slupce ovoce. Proto by se měly plody před zpracováním vždy důkladně omýt. Platí to i pro druhy, jejichž slupka se nekonzumuje, jako je mango nebo granátová jablka. Chemikálie se mohou ze slupky dostat do jídla z rukou, prkénka nebo nože.

EU se v roce 2009 rozhodla nahradit některé zvláště sporné chemické látky používané při pěstování plodin méně škodlivými alternativami, ale zatím k tomu nedošlo. Řada vysoce toxických pesticidů, jako jsou fludioxonil, tebuconazol nebo cypermethrin, se stále smí používat a vyskytovaly se také v některých testovaných vzorcích.

Z výsledků testu vyplývá, že šetrnější pro zdraví a přírodu je dát přednost ekologicky pěstovanému ovoci a domácím odrůdám, které jsou méně náchylné k chorobám, a proto vyžaduje méně ošetření pesticidy.

Převzato z dTestu

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?