Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Bio potravina neznamená "bez éček"

Publikováno: 29.12.2010     Autor: Neznámý

Přesnou definici upravuje zákon.


Co přesně znamená výraz BIO potravina, označovaná logem tzv. biozebrou ? Samotný název BIO v nás logicky probouzí pocit, že se jedná o něco zdravého, přírodního a nezávadného.

Přesná definice je, že bio potravina je produkt ekologického zemědělství a je vyrobena z rostlin, živočichů a jejich produktů, jejichž chov a zpracování upravuje Zákon o ekologickém zemědělství č. 242/2000 Sb. a Nařízení rady EHS č. 2092/91. V ekologickém zemědělství se nesmí používat hormony, minerální hnojiva, geneticky upravené organizmy a pesticidy. Dále se nesmí chemicky upravovat vlastnosti potravin jako jejich vůně, chuť či delší trvanlivost. Zvířata se musí krmit přirozenou potravou a nesmí se chovat ve velkochovech.

V České republice udělují logo BIO potravina 3 organizace. Dohlíží na dodržování podmínek stanovených zákonem, je to KEZ, ABcert a BIOkont. Logo BIO potravina se propůjčuje na dobu 1 roku a tak je zaručeno, že kvalita je stále kontrolována.

Při výrobě bio potravin je povoleno použití 36 vybraných přídatných látek, tzv. éček. Proto by nás nemělo překvapit, když je na biopotravině nalezneme. Jedná se o látky přírodního charakteru, například kyselina askorbová, kyselina jablečná, vinan draselný, uhličitan sodný, oxid uhličitý. Mimo tyto jsou dnes v EU povoleny i aditiva, která bychom v bio potravinách nečekali a ani nehledali. Je to například dusitan sodný, právě jedno z nebezpečných éček.

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?