Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

BIO potravina roku 2024

Publikováno: 31.05.2024     Autor: FÉR potravina

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vyhlašuje soutěž Nejlepší biopotravina roku 2024. Největší soutěž v oblasti potravin s certifikací BIO u nás ocení produkty v pěti kategoriích a zvolí celkového vítěze.


Hledá se Nejlepší biopotravina roku 2024!

Tuzemští výrobci biopotravin se mohou přihlásit do 8. srpna 2024. Pro kategorii biovín je nutné podat přihlášku o týden dříve. Cílem soutěže je upozornit na to nejlepší a nejzajímavější z tuzemské bioprodukce.

Kvalita biopotravin u nás roste

Soutěž Nejlepší biopotravina roku má dlouholetou tradici. V letošním roce se uskuteční po třiadvacáté. S tím, jak se postupně rozšiřuje paleta biopotravin vyráběných v Česku, se zvětšuje i škála přihlášených produktů a stoupá jejich kvalita. To pozitivně kvituje Kateřina Urbánková z PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců: „Za tu řadu let, co mám tu čest v soutěži být, coby porotce, je až neuvěřitelné, jak se zlepšila kvalita a rozšířil sortiment přihlášených biopotravin. Nemyslím jen po stránce chuti, ale i po stránce marketingu, vzhledu obalů apod. Jsem na naše tuzemské zpracovatele opravdu hrdá, protože kvalita naší produkce je naprosto srovnatelná se zahraničními produkty. Ba naopak, v řadě případů je i kvalitnější a vždycky, když k nám přijedou kolegové ze zahraničí, jsou ohromeni tím, kam se tuzemské ekologické zemědělství posunulo.”

Co soutěž přináší vítězům?

Důležitá zpětná vazba, pozornost v médiích nebo možnost získání nových obchodních partnerů – to jsou hlavní aspekty, proč je soutěž pro tuzemské bioproducenty tak cenná. Vítězné produkty jsou pak prezentovány na celé řadě domácích i mezinárodních akcí. „Řada produktů svým vítězství v soutěži na sebe upozornila natolik, že pak našla své místo v obchodní síti a díky tomu se dnes dostanou k velkému spektru zákazníků, na které by často jinak nedosáhly,” dodává Urbánková.

V minulosti se prosadila se bio slanina nebo tvaroh

Loni nejvyšší ocenění získala Bio slanina z přeštického prasete. Prosadila se i rajčata nebo jablečný mošt. V minulosti pak zvítězil mimo jiné tvaroh, sušené maso, kozí máslo, hovězí steak. Přehled vítězných produktů z posledních let najdete na www.nejlepsibiopotravina.cz.

Vyhlášení výsledků

Výsledky soutěže budou oznámeny v září na Tiskové konferenci Ministerstva zemědělství. Akce se koná pod záštitou ministra zemědělství a ústředního ředitele Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Soutěž Nejlepší biopotravina roku (Do roku 2021 nesla soutěž jméno Česká biopotravina roku) je největší soutěží v oblasti potravin s certifikacÍ BIO u nás, která se pravidelně koná již od roku 2002. Účast v soutěži nabízí výrobcům biopotravin jedinečnou příležitost pro zviditelnění svých výrobků jak mezi obchodníky samotnými, tak pro zpopularizování mezi širokou veřejností. Soutěž je každoročně pořádána pod záštitou ministra zemědělství a ústředního ředitele Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Více o soutěži zde.

TZ  Svazu ekologických zemědělců

Nejnovější články

Speciální daň na slazené nápoje?

Už jste slyšeli o dani na cukr, sůl či tuk? myslíte si, že by to mohl být…

Jaká je nejzdravější strava?

Není univerzální zdravá dieta! Ano jsou univerzální živiny, ale jejich…

BIO potravina roku 2024

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vyhlašuje soutěž Nejlepší biopotravina roku…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?