Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Brambory – je libo rané / nové nebo konzumní?

Publikováno: 07.06.2017     Autor: FÉR potravina

Brambory jsou součástí jídelníčku Evropanů jen něco málo přes 200 let. Dopřáváme si je celý rok. Vedle různých odrůd a varných typů rozlišujeme brambory i podle času jejich sklizně.


V současnosti brambory představují běžnou složku ve stravě většiny Evropanů, ale ne vždy tomu tak bývalo. Původem jsou z Jižní Ameriky, v Peru se součástí jídelníčku staly přibližně před 4 až 5 tisíci lety. První větší dodávka se do Evropy dostala jako dar r 1565 z Cuzca španělskému králi Filipovi II. Nezávisle na Španělech se brambory dostaly do Anglie díky mořeplavci Drakeovi. V Irsku se pak začaly běžně pěstovat ve druhé polovině 17. století a angličtí a irští kolonisté je pak s sebou přivezli do Severní Ameriky. V kontinentální Evropě se nejprve používaly jako okrasné exotické rostliny na dvorech velmožů a v klášterních zahradách. Okolo roku 1740 pruský král Bedřich II. nařídil jejich pěstování v tehdejším Prusku. Do českých zemí přišly z Braniborska po roce 1778, odtud vznikl zkomolením jejich dnešní název.

Bramborová hlíza obsahuje 78 % vody a 22 % sušiny, z níž je zhruba 75 % škrobu, 2,2 % vlákniny a 0,8 % jednoduchých cukrů. Brambory obsahují také celou řadu vitamínů a minerálních látek, z nichž nejvýznamnější je draslík, pokrývající hned 15 procent denní potřeby. Vitamín C, je-li brambora vařena ve slupce, pak odpovídá zhruba 30 procentům denní dávky. Barevné brambory pak ještě obsahují tzv. antokyany, což jsou velmi významné antioxidanty.

Vedle různých odrůd a varných typů rozlišujeme brambory i podle času jejich sklizně.

Nové brambory - sklizeň 1.1. - 15.5.

Vyznačují se tenkou slupkou, která se neloupe. Povětšinou pochází z Maroka, Španělska, Řecka, Egypta a Itálie.

Rané brambory - sklizeň 16.5. – 30.6.

Tyto brambory jsou běžné i z české produkce. Obsahují hodně vody a málo škrobů, proto nejsou vhodné k delšímu skladování, vynikají delikátní chutí.

Konzumní (pozdní) brambory - sklizeň po 30.6.

Tyto brambory se používají i pro průmyslové zpracování. Na trhu se objevují obvykle po 1.9. Ty konzumní, určené k jídlu, se rozlišují podle množství škrobu na tzv. tři varné typy, ale o těch si napíšeme víc až na podzim, kdy rané nebo nové brambory už nejsou k sehnání.

 

A na konec malá pomůcka, jak poznat, že kupujete nové/rané nebo konzumní brambory. Ty nové/rané jsou brambory s nezataženou (na omak loupající se) slupkou. U brambor konzumních (pozdních) musí být slupka zatažena.

A kdyby vás nenapadlo co k bramborám, tak zde jedna inspirace.

Nejnovější články

Speciální daň na slazené nápoje?

Už jste slyšeli o dani na cukr, sůl či tuk? myslíte si, že by to mohl být…

Jaká je nejzdravější strava?

Není univerzální zdravá dieta! Ano jsou univerzální živiny, ale jejich…

BIO potravina roku 2024

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vyhlašuje soutěž Nejlepší biopotravina roku…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?