Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Budou se v budoucnu farmovat ryby jinak než dnes?

Publikováno: 10.06.2021     Autor: Kalmus

Podmínky pro chov ryb se rychle mění, a tak vědci hledají nové cesty pro optimální chov.


Klimatická změna postupně mění podmínky chovu ryb v České republice. Zvyšující se letní teplota vody bude pro některé druhy v následujících dekádách doslova smrtelná. Celosvětově přitom produkce ryb roste ročně zhruba čtyřprocentním tempem.

V České republice má zvyšující se poptávku při stagnujících výlovcích z klasických rybníků zajistit nebo nahradit chov ve specializovaných produkčních systémech, říká Jan Mareš z Ústavu zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství AF Mendelovy univerzity v Brně. Týká se to zejména pstruha duhového, tedy ryby vyžadující chladnou a čistou vodu. Vědci budou nové produkční systémy detailně studovat.

Chov ryb se v podmínkách České republiky orientuje už několik století dominantně na tradiční rybníkářskou produkci. „Je ale často limitován mimoprodukčními funkcemi rybníků, množstvím vody, teplotou v letním období i výskytem různých predátorů. Do budoucna tak hrozí snížení produkce sladkovodních ryb v rybničním chovu," popisuje Mareš.

Jednotlivá rybníkářství už nyní hledají nové cesty. Mezi klasické produkční systémy patří farmy, které jsou odkázány na dostatek kvalitní vody přitékající po celý rok. Standardně se jedná o betonové nádrže, nejčastěji o průtočné žlaby. Nicméně budoucnost je zaměřena na systémy využívající recirkulovanou vody, a to včetně aquaponie, na jejímž výzkumu se podílí i Mendelova univerzita v Brně. „Důvodem je minimalizace závislosti na celoročním zdroji kvalitní vody. Takové systémy mají vedle nádrží pro chov ryb i sekce na čistění vody, její desinfekci a úpravu kvality," uvedl Mareš.

Zdroj: Bezpečnost potravin



Diskuse k článku

Zatím nebyl přidán žádný komentář

Přidat komentář

Nejnovější články

Červi jako nová pochoutka?

Členské státy Evropské unie (EU) schválily návrh Evropské komise (EK), který…

Zdravé pečení?

Zdravý koláč? Záleží, co za koláč upečete. Pokud vyměníte bílý cukr za třtinový…

Je libo kozí sýr?

Někomu voní, jiným smrdí...jedni ho milují, jiní nemusí...inu kozí sýr. A jak…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?