Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Celiakie

Publikováno: 27.04.2014     Autor: ZdraváPotravina.cz

Celiak musí ze svého jídelníčku vyloučit všechny potraviny, které jsou vyrobeny z pšenice, žita, ječmene a ovsa. Přinášíme vám jednoduchou infografiku se seznamem bezlepkových potravin a další tipy pro bezlepkovou dietu.




Diskuse k článku

Sunriska | 27.04.2014 - 19:31

Moc pěkné! Důkaz toho, že bezlepková dieta není vůbec nic hrozného..Když ovšem člověk není závislý na veřejných stravovacích provozovnách (restaurace + většina jídelen).Tam obvykle o lepku slyšeli jen z rozjetého vlaku..Bohužel, už i v pekárnách se bojím zeptat, jestli náhodou nemají něco bezlepkového. Koukají na mě jak na blázna, vždyť přeci - cituji: "základ každého pečiva musí být pšenice !!!" 

Slunew | 27.04.2014 - 22:46

Pekne,jen jeste nutno dodat,ze i nazvy surovin,ktere primo nenesou nazev,pro nas bezneho oznaceni obilovin,lepek take obsahuji...jedna se treba o kuskus nebo bulgur,pripadne semolinu a pak tedy krom bezny testovin i ty semolinove. Musi se nahradit ryzovymi ;-)

Kuba | 8.05.2014 - 15:38

+Slunew nebo kukuřičnými těstovinami ;-) případně ještě pohankovými, ale ty jsou chutově nic moc.

Slunew | 8.05.2014 - 16:28

To se da dochutit jinak;-)

| 14.05.2014 - 01:20

Třeba nejde o alergii na lepek ale je to rekce lepku s fluoridy.Ve skutečnosti je to alergie na fluoridy.

Danah | 19.05.2014 - 00:52

Bohuslav Bouček: Když to nevědí doktoři, kdo to má vědět? :-)) Moje příbuzná měla obrovské trápení s bolavými a oteklými klouby, měla různé zažívací potíže, a po všech možných vyšetřeních, která nic neukázala, se nakonec až za 9 (slovy devět) protrpěných měsíců dozvěděla diagnózu Celiakie. 

Slunew | 19.05.2014 - 08:33

Jde o to,na jak zkuseneho doktora narazi...jsou to preci jen lidi a ne chodici encyklopedie...takze nekdo pozna hned,nekdo potrebuje k tomu spoustu testu,nehlede na to,ze bolesti kloubu ke klasickym priznakum celiakie uplne nepatri...

| 3.06.2014 - 12:07

Doktoři potřebují vydělávat a nepotřebují aby se někdo uzdravil. V jejich zájmu je aby se člověk nikdy nevyléčil.

Danah | 4.06.2014 - 15:00

Bohuslav Bouček: To vím, že doktoři nemají pražádnou motivaci uzdravovat. Jen slepý by to neviděl. Ale pak se logicky nabízí prastaré řešení- pomoz si sám. A jde se do archivu pro zapomenuté rady, jednoduchá a levná řešení, a to, co fungovalo staletí, překvapivě funguje zase!! Naši předci byli moudří. 

| 4.06.2014 - 23:43

Danah:Cibulové obklady na postižené klouby by měly zabrat.Má to z radiace nebo z čeho ?Každopádně by se měla očistit od fluoridů ty způsobujou největší bolesti v žaludku.

Danah | 5.06.2014 - 00:02

Bohuslav.Bouček: Opravdu nevím, z čeho. Jen mě vyděsilo, že jí doktor nabídl jako léčbu chemoterapii hned v prvním kole: má se snad začít tou nejmírnější léčbou, a postupovat dál, pokud ta nezabere. Co pak, když selže ta nejdrastičtější metoda? Potom jsou doktoři v koncích. 

| 5.06.2014 - 14:00

Chemoterapie se dává na rakovinu. Tu má muj strejc.řekni mi o tom více pak ti mohu poradit

Slunew | 5.06.2014 - 14:20

To Danah, trochu jsme se dostali nekam jinam,tady to bylo o celiakii a pokud rikate,ze zname byla navrzena chemoterapie,tak se musi jedna o nadorove onemocneni a a ne celiakii

| 5.06.2014 - 14:24

tak to se dá zjistit ale bohužel máme příliš málo informací. neznáme tlak krve a ani neznáme PH krve a slin. dále se dá hodně vyčíst ze zubů případně z kůže.

| 5.06.2014 - 14:52

Na ty opuchliny doporučuji pár kapek z Aloe Stromovité. Dejte do čaje když má ty zažívací problémy tak asi použijte Medunku ale nepoužívejte vodu z kohoutku ale lepší je použít např. Magnesii ta je na čaje výborná neperlivá samozřejmě.

| 5.06.2014 - 14:59

Jestli se jí tvořej opuchliny tím že ji selhávaj ledviny to je potřeba zjistit u doktora a případně vyměnit doktora pokud ji nepodává dostatek informací.

phov | 29.07.2014 - 22:42

Myslím, že mám celiakii. Minulý měsíc jsem zkusila vysadit lepek. Teď opět snídám vločky, občas si dám pečivo. A trápí mě nadýmání - došlo mi, že minulý měsíc jsem tento problém neměla. Zároveň jsem na netu četla příznaky a spadá toho na mě víc než dost (včetně poruch menstruace, která se mi objevila koncem mého "bezlepkového půstu" po několika měsících). Inu... zkusím to zas bez lepku.

radim | 29.07.2014 - 22:49

Jojo. Lepek vadí každému. Někomu méně, někomu více.

radim | 29.07.2014 - 22:58

Pro phov. Pokud jste zjistila citlivost na lepek, tak se neděste, tu má každý. Zkuste to zase bez lepku. Další fázy dejte bez pšenice, ale pouze s máčeným obilím. Tzn. ovesná kaše, uvařené ječné kroupy(pořádně kousat)atd. Pak zařaďte nepšeničně pečivo a nakonec pšeničné. No a uvidíte. Za mě lepek nebrat. Maximálně ovesnou kaši nebo kroupy občas.

phov | 30.07.2014 - 07:57

@radim Takže ovesné vločky by podle vás škodit neměly? Já jsem měla v posledních dnech právě ty vločky, žitné celozrnné pečivo a výjimečně jakýsi polotovar z pšeničné bílkoviny jakožto náhradu masa (ne přímo seitan, ale cosi..). Každopádně vím, že omezením lepku nic nezkazím.

Slunew | 30.07.2014 - 08:30

Pozor.obilne nahrady masa lepek obsahuji a seitan je jen cisty lepek. 

phov | 30.07.2014 - 08:42

+Slunew To vím. A tyhle náhrady si kupuju výjimečně :)

Slunew | 30.07.2014 - 08:51

Ale pokud mate problem,tak by jste je nsmela nist vubec. Mateli skutecne celiakii.tak kazde byt yebemensi .nozyt i lepku vadi. Pukud mate pouze precitli eloyt  ebo alergii  a ldpek.tak male mnozst i ve vhodne kombinaci s dalyimi potravinami nevadi

radim | 30.07.2014 - 08:56

Jestli by škodit neměli nevím. Ale z uvedených možností jsou to ty méně škodící. Píšete pečivo. Prvně zkusit máčené obilí(vařená ovesná kaše, ječné kroupy) jestli nedělají problém, pak až pečivo.

Slunew | 30.07.2014 - 09:04

Pri skutecne celiakii vadi i ty namacene obiloviny...omlouvam se za preklepy,ale mam spatnou klavesnici i net.casem opravim

radim | 31.07.2014 - 21:32

Nevadí. Velká část „postižených“ celiakií oves snáší. Bez imunitní reakce, poškození střeva atd. Jako člověk bez celiakie. A namáčené ovesné vločky jsou určitě lepší než suché a třeba ještě pečené. Za mě ale pořád lepší lepek nebrat, ať má člověk celiakii nebo nemá. Nebo dost omezovat.

| 11.08.2014 - 17:59

už neradím dostávám jen mínusy od hlupáků

Slunew | 11.08.2014 - 18:02

vždyť tady máte jen jeden plus? žádné mínusy.... nespletl jste si diskuzi? tady mínus nemá nikdo :)

| 11.08.2014 - 18:04

jj to je asi z jiné duskuze ale to je fuk

| 11.08.2014 - 18:06

no asi je lepší se odsud smazat stejně.

| 11.08.2014 - 18:07

Jinak doporučuji bylinky s obsahem platiny je to jedinej lék na usazené plyny ve štítné žláze.

Slunew | 11.08.2014 - 18:23

it´s  up to you :))jinak ale celiakie a štítná žláza spolu zas tak úplně nesouvisí... opravdu jste asi chtěl(a) diskutovat jinde a na jiné téma :o

Danah | 26.01.2015 - 11:59

Bylo by moc zajimave zjistit, jestli se celiakie zmirni vynechanim psenicne mouky nebo uplne vsech potravin s lepkem. Chapu, ze kdo ma celiakii, musi byt opatrny v diete a hlavne- je mu receno Nejezte potraviny s lepkem. Jenze mam podezreni, ze na vine je pouze a jenom ta preslechtena psenice a mouka z ni.Lepku obsahuje mnohonasobne vic nez pred lety...mozna by se ten hybrid mel jmenovat uplne jinak nez psenice. Kdyz budu presvedcena o sve pravde, zkusila bych vynechat jen psenicne vyrobky, vcetne tech psenicno-zitnych.

Slunew | 26.01.2015 - 12:19

pokud jste celiak, tak prostě vadí lepek ve všech podobách - tedy ve všech obilovinách , ketré jej obsahují.pokud chcete "preventivně" snížit obsah lepku v dietě a přitom zachovat zdroje vit.B a komplexních sacharidů - pak vynechte jen ty výrobky z pšenice....jen pozor u některých "alternativ" masa- seitan je jen čistý lepek....

radim | 26.01.2015 - 18:20

Danah, pšenice, ta dnešní, vadí nejvíc. Naopak oves velké části celiaků nevadí. Dlouhodobě ji snášejí, bez příznaků, beze změn na střevní stěně. A koukám, že jsem to psal už i víše.

Přidat komentář

Nejnovější články

Eidam, levnější konkurence proteinovým tyčinkám

Na eidam se někdy nahlíží jako na laciný sýr vhodný pro vaření. Opravdu si…

Musí být mražené horší než čerstvé?

Při správném výběru a vhodné úpravě ovoce a zeleniny nemusí být vždy mražené…

Chutnali jsme hotovky...

Černé ovce testovaly hotovky a přizvaly nás...
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?