Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Celý svět sleduje český výzkum přírodních pesticidů

Publikováno: 17.12.2019     Autor: FÉR potravina

Ekologické pesticidy, využívání extraktů rostlin k ochraně před škůdci, pivo s adaptogeny - to je jen zlomek výsledků vědecké práce doktora Romana Pavely. Vědec z Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v.v.i. v Praze slaví významný úspěch


Doktor Roman Pavela, vědec z Výzkumného ústavu rostlinné výroby, v.v.i. v Praze slaví významný úspěch - byl zařazen do seznamu nejcitovanějších vědců světa .

Doktor Roman Pavela u nás přispěl k rozvoji ekologického zemědělství. Vede tým Sekundární metabolity rostlin v ochraně plodin, se kterým hledá nové látky z rostlin a zkoumá jejich účinky proti chorobám a škůdcům.

V roce 2013 byl oceněn cenou Česká hlava v kategorii Cena Ministra životního prostředí ČR za implementaci přípravku vyvinutého z extraktu indické léčivé rostliny, který má prokazatelně pozitivní vliv na životní prostředí. V seznamu nejcitovanějších vědců není jediným Čechem - uvedeno je ještě 14 vědců z našich výzkumných institucí či univerzit.

V seznamu nejcitovanějších vědců dlouhodobě dominují vědci ze Spojených států amerických s 2737 zástupci, následuje Čína s 636 zástupci. A jak jsou na tom naše sousední státy? Například Německo má v seznamu uvedeno 327 vědců, Slovensko je zastoupeno profesorem Michalem Fečkanem z bratislavské Univerzity Komenského.

 

Zdroj článku: agris.cz

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?