Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Cerálie zdravé nebo nezdravé?

Publikováno: 30.05.2021     Autor: Slunew

Téměř každá potravina, byť je sebezdravější se dá technologicky zpracovat na něco, pro naše tělo zcela nevhodné. BOHUŽEL. A to platí i v případě cereálií!


Cereálie dnes koupíte v každém supermarketu. Jsou různého druhu, tvaru a příchutí, a proto bychom si měli umět správně vybrat. 

A o tom jsme si povídali v Radioporadně Českého rozhlasu Hradec Králové. Záznam rozhovoru i doprovodný text najdete ZDE.

Zcela zjednodušená pravidla:

1) Ideální jsou čisté vločky, ať už jakékoli. Klasické obilné, ale i kukuřičné, rýžové, pohankové nebo s vyšším obsahem bílkovin - tedy amarantové a quinoové. Ať už si vyberete jakékoli, doplňte mlékem, jogurtem nebo tvarohem a nezapomeňte i na kousek ovoce a třeba ještě přidejte i nějaká semínka či ořechy.

2) Další vhodnější variantou je sypané müsli, doplněné čokoládou, sušeným ovocem nebo ořechy a semínka. Tady dbejte na to, aby výrobek už nebyl zbytečně doslazován. Pomůže výživové tvrzení BEZ PŘÍDAVKU CUKRU.

3) Poslední jsou pak již vysoce zpracované, byť někdy fortifikované - tedy doplněné o minerální látky a vitamíny, jsou bohužel už poměrně velmi sladké a mnohdy i s poměrně vysokým podílem soli. Tedy u této skupiny vždy koukejte na etikety. Ve složení hledejte jakýkoli zdroj přidaného cukru a v nutriční tabulce se snažte, aby sacharidy a z toho cukry nebyly k sobě blízká čísla.

Nejnovější články

dTest: Každá druhá vinná klobása v testu neuspěla

Vzhledem k oblíbenosti vinných klobás na vánočních stolech Čechů, přebíráme a…

Konec svátečního plýtvání

Po Vánocích bývá lednice plná. Nenechte to dojít do koše! Máme pro vás rychlé a…

Děkujeme vám, FÉROVÍ čtenáři!

Děkujeme za vaši přízeň! Pojďme se ohlédnout za největšími úspěchy roku 2025 –…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?