Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Cerálie zdravé nebo nezdravé?

Publikováno: 30.05.2021     Autor: Slunew

Téměř každá potravina, byť je sebezdravější se dá technologicky zpracovat na něco, pro naše tělo zcela nevhodné. BOHUŽEL. A to platí i v případě cereálií!


Cereálie dnes koupíte v každém supermarketu. Jsou různého druhu, tvaru a příchutí, a proto bychom si měli umět správně vybrat. 

A o tom jsme si povídali v Radioporadně Českého rozhlasu Hradec Králové. Záznam rozhovoru i doprovodný text najdete ZDE.

Zcela zjednodušená pravidla:

1) Ideální jsou čisté vločky, ať už jakékoli. Klasické obilné, ale i kukuřičné, rýžové, pohankové nebo s vyšším obsahem bílkovin - tedy amarantové a quinoové. Ať už si vyberete jakékoli, doplňte mlékem, jogurtem nebo tvarohem a nezapomeňte i na kousek ovoce a třeba ještě přidejte i nějaká semínka či ořechy.

2) Další vhodnější variantou je sypané müsli, doplněné čokoládou, sušeným ovocem nebo ořechy a semínka. Tady dbejte na to, aby výrobek už nebyl zbytečně doslazován. Pomůže výživové tvrzení BEZ PŘÍDAVKU CUKRU.

3) Poslední jsou pak již vysoce zpracované, byť někdy fortifikované - tedy doplněné o minerální látky a vitamíny, jsou bohužel už poměrně velmi sladké a mnohdy i s poměrně vysokým podílem soli. Tedy u této skupiny vždy koukejte na etikety. Ve složení hledejte jakýkoli zdroj přidaného cukru a v nutriční tabulce se snažte, aby sacharidy a z toho cukry nebyly k sobě blízká čísla.

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?