Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Cherry nebo salátová?

Publikováno: 28.08.2020     Autor: FÉR potravina

Jsou lepší velká salátová rajčata, nebo malé cherry varianty? K čemu se hodí rajčata na větvičce? Která obsahují víc šťávy a která mají výraznější chuť? A proč jíst syrová rajčata s trochou tuku?


Jsou lepší velká salátová rajčata, nebo malé cherry varianty? K čemu se hodí rajčata na větvičce? Která obsahují víc šťávy a která mají výraznější chuť? A proč jíst syrová rajčata s trochou tuku?

Na to se nejen nás, ale i vedení  Čerstvě utrženo ptala redaktorka Tereza Víchová.

V „rajčatové“ nabídce supermarketů se zákazník občas hůř orientuje. Pokud nemá být jediným vodítkem cena, často je volba nejoblíbenější zeleniny těžká.

Jednoduše se dají rajčata rozdělit na „velká“ – tedy salátová – a cherry varianty, kterých je nespočet. Podle sales manažera Čerstvě utrženo Luďka Dvořáka je jak ze strany zákazníků, tak ale i velkých řetězců o ta česká. Ty totiž nemusí putovat napříč světem a jsou plně dozrálá a tedy planá zdraví prospěšných látek.

Někdo řeší slevu, jiný k rajčatům přivoní, další má raději nejtmavší červený odstín. Obvykle nám při výběru nezbývá, než využít „dojmu“ a smyslů. Existuje nejlepší rajče? To se říct nedá. Každé má něco do sebe a každé se hodí trochu na něco jiného. Obecně se ale dá říct, že menší cherry lidé upřednostňují za syrova. Ale to rozhodně neznamená, že se z nich nedá vařit.“

Ať tak či tak hlavně se držte hesla:

Velká i malá, hlavně zralá – to je hlavní heslo pro výběr jakýchkoliv rajčat.

  • Cherry rajčata mají výraznější chuť, nerozvaří se brzy. Používáme je především ve studené kuchyni, u vaření se hodí do špaget, slaných koláčů nebo zapékaných jídel, jen u nich počítejte s výraznější chutí a také delší dobou vaření.
  • Salátová („velká“) rajčata jsou šťavnatější. Hodí se především do omáček, kečupů, vaření s nimi vyjde levněji.

Rajčata a naše zdraví

  • Nejdůležitější je jejich červené barvivo zvané lykopen, který působí jako antioxidant. 
  • Z vitamínů jsou nejvíce zastoupeny vitamíny B, C, E a K a z minerálních látek draslík, fosfor, hořčík a vápník. 
  • Vysoký je také obsah vlákniny a kyseliny listové. 
  • Rajčata jsou velmi vhodná i během různých diet – mají totiž minimální energetickou hodnotu a neobsahují skoro žádné cukry, za to velké množství vody a i vlákniny, pokud jsou konzumována i se slupkou

Pokud chcete vědět více, přečtěte si plný článek na Vitalia.cz.

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?