Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Citrusové limonády - rozdíly napříč Evropou

Publikováno: 21.04.2021     Autor: FÉR potravina

Poslední měsíce cestování příliš nepřejí, ale podívejme se jak jsou rozdíly ve složení citrusových limonád napříč státy Evropské unie, ať víme, s čím se budeme moci setkat až zase vycestujeme.


Pokud se vám někdy zdálo, že limonáda v cizině chutná jinak než doma, můžeme vám dát za pravdu. Odlišností mezi jednotlivými státy jsme našli víc než dost.

Rozdílné složení potravin v různých státech Evropské unie je dnes již dobře známá věc. Limonády se napříč státy EU sladí různě. Někde používají cukr, jinde zase fruktózo-glukózový sirup. 

Výrobci v této souvislosti často zmiňují, že zákazník má k dispozici všechny potřebné informace o složení, a tudíž ví, co si kupuje. K tomu můžeme dát již mnohokrát opakovanou radu: stojí za to číst etikety

V rámci hodnocení kvality se dTest tentokrát zaměřil na způsob slazení. Důvody rozdílného způsobu slazení můžeme jen odhadovat, skutečné příčiny odlišností receptur znají pouze výrobci. Spor cukr versus fruktózo-glukózový sirup se v minulosti řešil několikrát. Jako vysvětlení výrobci uvádí lepší rozpustnost sirupu nebo to, že fruktózo-glukózovým sirupem jsou slazeny i originální americké limonády. Přídavek náhradních sladidel může souviset se snahou snížit obsah cukru v nápojích. Z těchto důvodů se s éčkovými sladidly můžeme již delší dobu setkávat například v anglických limonádách. 

Mezi testovanými vzorky byly zástupci globálně rozšířených citrusových limonád z německých, polských a českých obchodů. Po citrónech chutnající Sprite či 7up a pomerančové nápoje Fanta a Mirinda.

Testovaly se čtyři trojice limonád a při výběru bylo dbáno na to, aby měly co nejpodobnější etikety a aby se složení v lahvích s různým objemem nelišilo. Informace na etiketách byly důkladně prostudovány s cílem zjistit v čem se výrobky z různých zemí odlišují.

Jiná země, jiná chuť

Odlišností mezi limonádami v jednotlivých státech se našlo víc než dost, přičemž se ukázalo, že byly navíc použity i náhradní sladidla. Z pohledu českého zákazníka se náhradní sladidla objevily ve všech čtyřech limonádách. Jediným nápojem, který byl oslazen ve všech třech zemích shodně cukrem a steviol-glykosidy, je citrónový 7up. Ovšem nápoje Sprite, Fanta a Mirinda lze v zahraničí koupit i bez nich.

Sprite slazený pouze cukrem prodávají v Německu a v Polsku. Česká varianta obsahuje fruktózo-glukózový sirup doplněný směsí acesulfamu K, aspartamu a neohesperidinu DC. Rozdíl se tedy promítl i do výživových údajů – česká varianta obsahovala nejméně cukru (2 g/100 ml) a na etiketě byla dokonce pojmenována jako nízkoenergetická limonáda. Německá a polská varianta ukrývá cukru čtyřikrát, respektive pětkrát víc.

Kompletní výsledky srovnání citrusových limonád si můžete přečíst na webových stránkách dTestu

Zdroj:dTest 2/2021

Nejnovější články

Test tavených sýrů 2024

V roce 2023 uplynulo sto let od chvíle, kdy se u nás, přesněji řečeno ve…

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Jsou takřka nezničitelné a škodí zdraví

Jde o syntetické látky známé jako perfluorované a polyfluorované alkylové…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?