Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Co s přebytečnou zeleninou? 6 užitečných tipů

Publikováno: 02.04.2020     Autor: FÉR potravina

Díky současným opatřením možná nakupujete méně často, ale více a to včetně ovoce a zeleniny. Ale co když zelenina pak zbude?


Ať už se zrovna poštěstilo a vaše zahrádka měla bohatou úrodu, někdo vám přebytečnou zeleninu daroval, anebo jste jen neodhadli množství pří větším nákupu, může se stát, že vám zbyde přebytečná mrkev, brokolice, květák, řepa, cibule, rajčata, cuketa nebo třeba lilek. Určitě zeleninu nevyhazujte, i když jí ihned nevyužijete. Zkuste raději jeden z našich tipů.

Zmražená zelenina

Asi nejpopulárnějším řešením přebytečných potravin je mražení. Zeleninu nejprve krátce ponořte do vařící vody, stačit budou 2 minuty, u kořenové zeleniny pak 5 minut. Až potom ji zabalte a dejte do mrazáku. Tímto postupem si uchová více vitamínů i chuti.

Sušená zelenina

Sušené ovoce je celkem populární a známé asi každému, ne každý však ví, že stejně upravit může také zeleninu. K sušení je ideální sušička, anebo trouba. Začněte sušit na nižší teplotě (35 °C), postupně zvyšujte, ale maximálně do 50 °C. Na záběr sušení se opět vraťte k nižší teplotě. Sušená zelenina si zachová až 85 % vitamínů.

Sterilovaná zelenina
Ke sterilizaci potřebujeme vhodnou zeleninu, nálev a neprodyšně uzavřený obal, nejlépe sklenici. Kromě klasických okurek můžete vyzkoušet i rajčata, květák s cibulkou, anebo třeba plněné papriky či čili papričky. Jako nálev může posloužit také ocet, v tomto případě by koncentrace kyseliny octové měla být nejméně 4 % hmotnosti.

Konzervovaná zelenina
Zeleninu můžeme konzervovat různými způsoby – působením bakterií mléčného kvašení, anebo třeba jen obyčejnou jedlou solí.

Proslazená či kandovaná zelenina
Jedná se o další druh konzervace, ke kterému ale naopak místo soli použijeme přírodní sladila, například cukr.

Zeleninový protlak

Pokud nechcete zeleninu ve větších kusech zamrazovat či konzervovat, co si takhle připravit zeleninový protlak? Zeleninu stačí uvařit, propasírovat či rozmixovat. Aby vám protlak vydržel, je potřeba přidat sůl, konzervační prostředek, anebo zbavit protlak, co nejvíce vody.

 

Tyto rady se určitě budou hodit i při běžné letní sklizni. tak na ně pak nezapomeňte :) !

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?