Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Čokoláda na vaření

Publikováno: 06.05.2023     Autor: Slunew

Jsou nějaké speciální požadavky na čokoládu na vaření? Ne nejsou, pouze ty obecné, aby mohlo být použití označení ČOKOLÁDA!


Pokud se výrobek nazývá čokoláda, musí splňovat definici čokolády danou vyhláškou č. 76/2003 Sb. Pokud mluvíme o čokoládě na vaření, povětšinou se tím rozumí hořká čokoláda. Jiná čokoláda na vaření už na obalu bývá specifikována slovy mléčná, nebo bílá. případně se podívejte na náš starší článek: Kdy je čokoláda čokoládou.

Hořká čokoláda je  vyrobená z kakaových součástí, sladidel, přídatných látek nebo látek určených k aromatizaci, popřípadě z dalších složek, a která vyhovuje požadavkům uvedeným v příloze č. 9 již uvedené vyhlášky. Mléčnou čokoládou je pak potravina vyrobená z kakaových součástí, sladidel, mléka nebo mléčných výrobků, popřípadě z dalších složek, a která vyhovuje požadavkům uvedeným v příloze č. 9.

Čokoláda na vaření byla specifikována do doby, než jsme vstoupili do Evropské unie. Dnes ve vyhlášce definovaná není. Je to pouze obchodní název, a i u ní musí být splněny obecné požadavky na čokoládu dané vyhláškou. Pokud nejsou splněny jakostní požadavky dané přílohou 9 nebo není dodržen limit max. 5 % na použití rostlinných tuků, nelze výrobek nazývat čokoláda, ale je nutné ho označit jiným zákonným názvem, např. čokoládový analog, kakaový výrobek apod.

První podmínkou pro úspěšný nákup čokolády na vaření je vyhnout se produktům, které čokoládu pouze zdánlivě připomínají. Pokud obal nenese název „čokoláda“, pak jde o její náhražku. Koupi náhražek čokolády neospravedlňuje ani jejich jednotková cena, která je s cenou čokolády srovnatelná, ne-li vyšší. 

Chceme-li jíst, vařit a péct kvalitní a dobré věci, neměli bychom podceňovat kvalitu jednotlivých surovin. To platí i pro čokoládu na vaření, proto doporučujeme četbu obalu i ze zadní strany, kde jsou uvedeny důležité informace. Čím je složení stručnější, tím lépe. Čím je obsah kakaa vyšší, tím více za své peníze dostanete. Jakákoliv mléčná nebo hořká čokoláda s obsahem tuku nad 31 % dobře poslouží i jako čokoládová poleva.

 

Zdroj: dTest a potravinyinfo.cz

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?