Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Crohnova choroba aneb pečlivý výběr potravin

Publikováno: 11.02.2009     Autor: Neznámý


Crohnovu chorobu mám od 18ti let. Ani sama nevím, kde jsem k ní přišla, nikdo v rodině nic podobného neměl. O této nemoci je všeobecně známo, že se většinou zjeví z ničeho nic. Podle mě je to částečně i civilizační choroba, protože do jídla se přidává více a více chemie a lidí s touto nemocí přibývá. Orná půda pro tuto nemoc je i stres a ten k dnešní době taky neodmyslitelně patří. Mám pocit, že i tohle patří mezi spouštěče téhle nemoci u mě. Protože mě tahle nemoc zlobí už dlouho, mohla bych o ní napsat brožuru :), ale ve stručnosti ... vyhýbám se smaženým jídlům, kořeněným jídlům, konzervám, jakýmkoliv potravinám ze sáčku, ostrým a tučným jídlům, nemůžu jíst celozrnné výrobky a jogurty a mléko mi taky nedělá dobře. Ovoce a zeleninu můžu jíst jen v omezeném množství, nesmí tam být moc tvrdých slupek, ani zrníček, džusy nepiju vůbec. K pití si dávám neperlivou vodu a různé druhy čajů.

Také jsem vypozorovala, že jakákoliv potravina, ve které je E621 – glutaman sodný, mi nedělá dobře. Takže jakmile uvidím E621, vyhýbám se tomuto pokrmu, jako čert kříži. Když je mi nejhůř a nemoc udeří, při životě mě udrží : banán, rýže, a dušená mrkev. To mám vyzkoušené. Jinak vůbec nepoužívám margaríny, pouze pravé máslo. Potraviny, které jsem vyřadila ze svého jídelníčku, jsem testovala velice jednouše. Když mám jakkoliv podrážděná střeva a něco z toho, co jsem psala sním, mám křeče a podobné obtíže. Takže třeba i rohlík namazaný Ramou mě dokázal pěkně potrápit. Samozřejmě, když mám Crohna v klidové fázi, jako je tomu třeba teď, můžu jíst téměř jako normální člověk. Ale čím více budu jíst to, co nemám, tím dříve se dostaví atak. Takže je v mém zájmu, držet dietu rozumně pořád. Moje jídla jsou nekořeněná, málo slaná, nesmažená … ale dá se na to zvyknout, přítel si nestěžuje :) Hodně často si kupuji jídla pro miminka, tím nic nepokazím. Jíst v restauraci se mi moc nevyplácí, takže na večeři si zajdeme s přítelem kvůli mně jen málokdy. Už mám v našem okrese otestované restaurace, kde jídlo snesu a kde ne.

Když dostanu zánět střeva, držím samozřejmě hned velmi přísnou dietu. Pokud nezabírá, musím si zajít na gastroenterologii a poradit se s lékařem, co dál. Většinou mi stačí k léčbě Asacol. Ale před dvěma lety se mi Crohn projevil hodně a to jsem se léčila 9 měsiců kortikoidy, což byl pro mě horor a hrozím se toho, kdybych měla tyto léky ještě někdy užívat. Když si čtu na netu, vím, že jsou na tom lidé s Crohnem mnohem hůře, jak já. Asi mám lehčí formu, ale snažím se celoživotní dietou předcházet problémům. Jinak normálně sportuji, teď hodně běhám a zdraví mi slouží.

Šárka

Nejnovější články

Speciální daň na slazené nápoje?

Už jste slyšeli o dani na cukr, sůl či tuk? myslíte si, že by to mohl být…

Jaká je nejzdravější strava?

Není univerzální zdravá dieta! Ano jsou univerzální živiny, ale jejich…

BIO potravina roku 2024

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vyhlašuje soutěž Nejlepší biopotravina roku…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?