Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Crohnova choroba aneb pečlivý výběr potravin

Publikováno: 11.02.2009     Autor: Neznámý


Crohnovu chorobu mám od 18ti let. Ani sama nevím, kde jsem k ní přišla, nikdo v rodině nic podobného neměl. O této nemoci je všeobecně známo, že se většinou zjeví z ničeho nic. Podle mě je to částečně i civilizační choroba, protože do jídla se přidává více a více chemie a lidí s touto nemocí přibývá. Orná půda pro tuto nemoc je i stres a ten k dnešní době taky neodmyslitelně patří. Mám pocit, že i tohle patří mezi spouštěče téhle nemoci u mě. Protože mě tahle nemoc zlobí už dlouho, mohla bych o ní napsat brožuru :), ale ve stručnosti ... vyhýbám se smaženým jídlům, kořeněným jídlům, konzervám, jakýmkoliv potravinám ze sáčku, ostrým a tučným jídlům, nemůžu jíst celozrnné výrobky a jogurty a mléko mi taky nedělá dobře. Ovoce a zeleninu můžu jíst jen v omezeném množství, nesmí tam být moc tvrdých slupek, ani zrníček, džusy nepiju vůbec. K pití si dávám neperlivou vodu a různé druhy čajů.

Také jsem vypozorovala, že jakákoliv potravina, ve které je E621 – glutaman sodný, mi nedělá dobře. Takže jakmile uvidím E621, vyhýbám se tomuto pokrmu, jako čert kříži. Když je mi nejhůř a nemoc udeří, při životě mě udrží : banán, rýže, a dušená mrkev. To mám vyzkoušené. Jinak vůbec nepoužívám margaríny, pouze pravé máslo. Potraviny, které jsem vyřadila ze svého jídelníčku, jsem testovala velice jednouše. Když mám jakkoliv podrážděná střeva a něco z toho, co jsem psala sním, mám křeče a podobné obtíže. Takže třeba i rohlík namazaný Ramou mě dokázal pěkně potrápit. Samozřejmě, když mám Crohna v klidové fázi, jako je tomu třeba teď, můžu jíst téměř jako normální člověk. Ale čím více budu jíst to, co nemám, tím dříve se dostaví atak. Takže je v mém zájmu, držet dietu rozumně pořád. Moje jídla jsou nekořeněná, málo slaná, nesmažená … ale dá se na to zvyknout, přítel si nestěžuje :) Hodně často si kupuji jídla pro miminka, tím nic nepokazím. Jíst v restauraci se mi moc nevyplácí, takže na večeři si zajdeme s přítelem kvůli mně jen málokdy. Už mám v našem okrese otestované restaurace, kde jídlo snesu a kde ne.

Když dostanu zánět střeva, držím samozřejmě hned velmi přísnou dietu. Pokud nezabírá, musím si zajít na gastroenterologii a poradit se s lékařem, co dál. Většinou mi stačí k léčbě Asacol. Ale před dvěma lety se mi Crohn projevil hodně a to jsem se léčila 9 měsiců kortikoidy, což byl pro mě horor a hrozím se toho, kdybych měla tyto léky ještě někdy užívat. Když si čtu na netu, vím, že jsou na tom lidé s Crohnem mnohem hůře, jak já. Asi mám lehčí formu, ale snažím se celoživotní dietou předcházet problémům. Jinak normálně sportuji, teď hodně běhám a zdraví mi slouží.

Šárka

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?