Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Čtenářské vzpomínky na Eidam

Publikováno: 01.12.2011     Autor: Neznámý

Vzpomínky naší čtenářky na dřívější mlékárenskou výrobu sýrů


Níže je zavzpomínání naší čtenářky na mlékárenskou výrobu sýrů. Pokud byste se chtěli podělit i o své vzpomínky nebo zkušenosti z potravinářské výroby nebo zemědělství, určitě se nám ozvěte. Velmi rádi je zde také zveřejníme.


Ráda vzpomínám na práci v mlékárně v jednom malém městě. Kromě mléka byl hlavní výrobní náplní sýr eidam. Byla to hezká práce v zajímavém prostředí. Pamatuji se, že se mi líbilo, že je tam stále příjemné teplo. Ve výrobní hale byly zabudovány nerezové duplikátorové nádrže, spíše vany, o objemu asi 3 hektolitry. Byly vyhřívány parou. Do nich se napouštělo mléko. Nad každou vanou byl upevněn motor, pohánějící dvojici velkých pomaloběžných hřídelových míchadel z nerezové oceli. Míchadla se pohybovala plynule tam a zpět mezi oběma konci vany a od počátku procesu dokonale promíchávala obsah. Do mléka se nadávkovalo syřidlo a enzymy ke sražení mléka. Jak se v průběhu výroby postupně mléko měnilo v hustou suspenzi, bylo nutné typ míchadla několikrát měnit : používala se lopatková a strunová míchadla. Poté co se vyrobená hustá suspenze rozdělila na dvě složky- pevnou, nazvanou sýrové zrno, a kapalnou, syrovátku, vypustil se obsah nádrže a sýrová hmota se dále zpracovala v nerezových formách tvaru eidamské cihly. Formy se uzavřely nerezovým víkem. Pod tlakem se hmota slisovala do forem. Po vyloupnutí bloků sýra z formy se sýr naložil do solného roztoku. Druhý den se sýr vyjmul, zabalil a převezl na několik týdnů k dozrání do sklepa, plného dřevěných regálů, kde se udržovala stálá teplota pod 10 st.C. a vlhkost vzduchu.

V té době byly hygienické předpisy sice přísné, ale boj s nedostatkem peněz způsobil, že se kontroly dělaly namátkově. Proto se mohlo stát, že v teplé příjemné výrobní hale začaly hnízdit vlaštovky, protože se tam náhle vyskytly mouchy, které přilákalo příjemné teplo a vůně. Tenkrát ještě nepanovala hysterie kvůli neznámým bakteriím, které mohou zabíjet. Bralo se to zdravým rozumem: vlaštovky se vyhnaly, mouchy zmizely, a dodnes si pamatuji, že jsem si nedokázala vysvětlit, proč jsou občas při krájení eidamu vidět vzduchové bubliny. Opravdu jsem se bavila představou, že je to možná moucha, která spadla do nádrže a byla úplně enzymaticky rozložena. Dnes vím, že bubliny zanechává oxid uhličitý, který se uvolňuje ze sýrové hmoty.

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?