Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Další snižování používání antibiotik u zvířat

Publikováno: 13.02.2019     Autor: FÉR potravina

Strategický plán Ministerstva zemědělství počítá s dalším snižováním používání antibiotik ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví.


Používání antibiotik je jednou z hlavních příčin vzniku rezistence, která je celosvětovým problémem v humánní i veterinární medicíně.

Není-li zvíře správně léčeno a hlavně pokud nejsou dodrženy časové odstupy, kdy se pak takové zvíře může zabít na maso, či od nej vzít mléko či vejce k dalšímu zpracování, může to vést k výstkytu reziduí antibiotik v potravinách.

Ve veterinární medicíně v ČR se spotřeba dlouhodobě snižuje. V období 2006 až 2016 klesla o téměř 55 % (v hmotnosti prodaných antimikrobik). Nálezy reziduí antibiotik a dalších léčiv ve zvířatech a potravinách živočišného původu jsou zřídkavé, jak to dokládá monitoring Státní veterinární správy (v roce 2017 bylo z 1 462 vyšetřených vzorků zaznamenáno pouhých 6 vzorků, u kterých byl překročen maximální přípustný limit reziduí antibiotik). Tato čísla jsou signálem, že potraviny produkované českými zemědělci mají vysokou úroveň bezpečnosti.

Rutinní nebo čistě preventivní podání antibiotik se v chovech zvířat v ČR neprovádí. Zákaz používání antibiotik jako stimulátorů užitkovosti byl zaveden v celé EU od roku 2006 a tento zákaz ČR bezezbytku naplňuje.

MZe se chystá zajistit vybudování elektronického systému pro sledování veterinárních léčiv v jednotlivých hospodářstvích, který bude přehledně shromažďovat data o konkrétních použitých léčivech. Data pak bude možné vyhodnocovat, sledovat trendy a reagovat na ně. V plánu je posílení výzkumu a vývoje rezistence k antibiotikům a její prevence především podporou zdraví a pohody zvířat. Ministerstvo bude pokračovat v aktualizaci a vypracování doporučených postupů pro antibiotickou léčbu a v dalším vzdělávání veterinárních lékařů a chovatelů zvířat.

zdroj:Ministerstvo zemědělství

Nejnovější články

Test tavených sýrů 2024

V roce 2023 uplynulo sto let od chvíle, kdy se u nás, přesněji řečeno ve…

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Jsou takřka nezničitelné a škodí zdraví

Jde o syntetické látky známé jako perfluorované a polyfluorované alkylové…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?