Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Databáze reformulovaných potravin a nápojů

Publikováno: 15.11.2022     Autor: FÉR potravina

V databázi reformulovaných potravin si sami vyhledejte si potraviny s vylepšeným složením. Reformulace je úprava složení potravinářského výrobku, aby více odpovídal zásadám pestré vyvážené stravy.


Reformulace je úprava složení potravinářského výrobku, aby více odpovídal zásadám pestré vyvážené stravy, která je nedílnou součástí zdravého životního stylu. Může se jednat o snížení obsahu energie, nebo některé ze složek, jejichž nadměrná konzumace spolu s nedostatečnou fyzickou aktivitou může vést ke vzniku nadváhy až obezity, hlavního rizikového faktoru rozvoje tzv. neinfekčních, nepřenosných onemocnění, jako je například diabetes, nebo kardiovaskulární onemocnění. Reformulace může znamenat také vylepšení nutričního složení potraviny ve smyslu přidání či navýšení zdraví prospěšných látek, jako jsou např. vláknina, bílkoviny nebo některé z mikroživin (vitamíny, minerální látky). Podmínkou reformulace je zachování kvality a bezpečnosti potraviny.

Jak můžete reformulované potraviny a nápoje poznat?

Některé úpravy receptur musí výrobce zpravidla provádět postupně tak, aby případná změna senzorických vlastností byla přijatelná. Razantní snížení např. soli, cukru, nebo tuku se může výrazně projevit na samotné chuti produktu, a tím se může stát, že by Vám daný výrobek nechutnal. Platná evropská legislativa při označování potravin umožňuje komunikovat na obalu potravin změnu obsahu živiny až při dosažení 30% snížení nebo zvýšení. Výrobci spíše přistupují k postupnému snižování, a proto nelze na obalech potravin mnohdy tuto pozitivní změnu prostřednictvím schválených výživových a zdravotních tvrzení komunikovat.

Existuje však určité vodítko, kterým se můžete řídit a které vám usnadní Váš výběr:

  • na potravině je některé ze schválených výživových tvrzení, které vám říká, že potravina má určité přednosti díky obsahu energie nebo některé živiny (např. „se sníženým obsahem energie“, „se sníženým obsahem cukru“, „bez cukru“ či „se sníženým obsahem soli“ apod.);
     
  • vodítkem mohou na potravině být i zdravotní tvrzení, která říkají, že potravina má díky obsahu určité látky zdravotní přednosti (např. že hořčík přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání nebo beta-glukany přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi apod.);
     
  • hledejte logo Reformulace roku, které říká, že výrobce danou potravinu reformuloval, a že toto logo může používat se souhlasem Potravinářské komory ČR.

 

Kde je možné reformulované potraviny a nápoje vyhledat?

http://www.reformulace.cz/index.php/databaze-reformulovanych-potravin-a-napoju

Více se o reformulacích potravin dozvíte na: www.reformulace.cz

Nejnovější články

O kvalitě mléčných výrobků

Redaktoři dTestu pravidelně rozebírají své testování či zajímavosti, ať už od…

Obědy ve školách se změní

Školní jídelny se připravují na plánovanou změnu spotřebního koše, jehož podobu…

Zlobí vás "smršťování" výrobků?

Zlobí vás shrinkflace neboli "smršťování" velikosti výrobků a nikoli cen? Ve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?