Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Dioxiny - žhavé téma

Publikováno: 17.01.2011     Autor: Neznámý

Nebezpečné dioxiny nejsou sice Éčky, ale určitě stojí za povšimnutí !


Dioxiny jsou v těchto dnech velmi sledovaným tématem a to hlavně díky kauze kontaminovaných vajec a nakonec i masa z Německa.

Ikdyž dioxiny jsou přesným opakem potravinových aditiv, kterými se zabývá náš web, a jsou něčím, co by se v potravinách v žádném případě objevit němělo, je několik zajímavých postřehů, které by bylo dobré v této souvislosti zmínit.

Nejprve co to jsou dioxiny ? Je to označení pro celou skupinu stovek velmi toxických látek. Nejznámnější jsou například polychlorované bifenyly, označované zkratkou PCB nebo tetrachlorodibenzodioxin. Tyto látky vznikají jako vedlejší produkty při průmyslové výrobě a to většinou tam, kde se používá chlór, například při výrobě pesticidů, bělení papíru, apod.

Je plně prokázáno, že dioxiny mají přímý vliv na vznik rakoviny. K dalším projevům na lidské zdraví patří způsobování těžkých poškození imunitního a reprodukčního systému organismu mající za následek degenerativní změny lidského organismu.

Dioxiny jsou rozpustné ve vodě a v tuku, z tohoto důvodu je najdeme například v rybách, kde se za jejich život hromadí. Do lidského organismu se dioxiny dostávají z 96% naší stravou. Zbývající část pak tvoří vzduch, který dýchámě, popřípadě přímý styk s dioxiny v průmyslu. Jak již bylo uvedeno, dioxinu jsou rozpustné ve vodě a tuku, kde se hromadí a potravním řetězcem se dostávají až na jeho vrchol, tedy k nám, lidem. V běžné stravě "západního" stylu je pak průměrně nejvíce dioxinů obsažené v mase a mléčných produktech a vejcích. Příjem dioxinů ve vodě je zanedbatelný.

A jak se dioxiny z těla vylučují ? Hromadí se v těle a u muži jsou odkázáni jen na poločas rozpadu těchto látek. Ženy předávájí část dioxinů z těla přes placentu svému nenarozenému dítěti a poté v mateřském mléce.

Bohužel současné životní prostředí je již zamořené a dioxinům a dalším látkám se jen těžko lze vyhnout. Studie se však shodují na jednom faktu a to, že vegetariáni a vegani mají ve svém organismu znatelně menší množství dioxinů, než lidé stravující se většinovým způsobem.

Na závěr jedno malé zamyšlení a možná otázka do diskuse. Není aktuální kauza zapříčiněná do jisté míry i samotnými spotřebiteli ? V tomto konkrétním případě, který se nyní propírá v médii šlo o to, že hospodářským zvířatům byly mimo jiné do potravy přidány i vedlejší produkty průmyslové výroby, konkrétně tuky kontaminované dioxiny. Je to opravdu pokrok a cesta k lepšímu, že musíme zvířata takto krmit, místo toho aby například se svobodně pohybovala na pastvě a živila se přirozeným způsobem nebo alespoň krmivy vyráběnými jen z přírodních zdrojů ? Není toto také důsledek tlaku spotřebitelů, kteří svými nákupními zvyklostmi tlačí na cenu koncového produktu takovým způsobem, že výrobcům nezbývá nic jiného, než neustále snižovat své náklady.

Nejnovější články

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?